Sjanger: Oppslagsverk/sakprosa
Originaltittel: Hairaru Hisutoria: Zeruda No Densetsu Taizen  (2011)
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt fra japansk av: Michael Gombos, Takahiro Moriki, Heidi Plechl, Kumar Sivasubramanian, Aria Tanner, John Thomas
Forlag: Dark Horse
ISBN: 9781616550417
Sider: 280
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: Dark Horse Books and Nintendo team up to bring you The Legend of Zelda: Hyrule Historia, containing an unparalleled collection of historical information on The Legend of Zelda franchise. This handsome hardcover contains never-before-seen concept art, the full history of Hyrule, the official chronology of the games, and much more! Starting with an insightful introduction by the legendary producer and video-game designer of Donkey Kong, Mario, and The Legend of Zelda, Shigeru Miyamoto, this book is crammed full of information about the storied history of Link’s adventures from the creators themselves! As a bonus, The Legend of Zelda: Hyrule Historia includes an exclusive comic by the foremost creator of The Legend of Zelda manga – Akira Himekawa!
****

Det er vel ganske lite som varmer et nerdehjerte mer enn å se at denne tematisk nokså smale faktaboka toppet New York Times’ bestselgerliste i februar. Forhåndsbestillinger etter at boka ble annonsert sendte den rett til topps på bestselgerlista til Amazon også. Om jeg ser bort fra diverse Mario-spill var Zelda: Ocarina of Time det første spillet som virkelig åpnet spillformatet som historieforteller for meg. Jeg elsket dette spillet. Og vet du hva? Jeg elsker det enda. Når jeg tenker på all time favourites, står Zelda: Ocarina of Times høyt. Og det er jeg ikke alene om. Kjæresten min har en okarina, ene og alene på grunn av Ocarina of Time. Sjansen er kanskje stor for at du ikke vet hva det er om du ikke kjenner til spillet, for det er ikke et veldig mainstream instrument. Den yngste broren min har en triforce tatovert på armen.

På IGNs liste over de 100 beste spillene noen sinne, ligger det på andre plass. Games Radar har plassert alle 3D-spillene i serien på femte plass, og 2D-spillene på niende plass. G4 har Ocarina of Time på ellevte plass. Første plass hos UnikGamer. Nummer to hos Game Rankings. Femte plass hos Video Gamer, mens et annet Zelda-spill holder førsteplassen. Ellevte plass hos Game Informer. Enda en førsteplass hos SloganYams. Førsteplass på FHM sin liste. Rankingene bare fortsetter og fortsetter, og om du scroller helt nederst på denne siden her, ser du at Zelda: Ocarina of Time ligger øverst om man ser på alle rankingene totalt sett.

Har du ikke fått med deg Zelda-serien, har du gått glipp av noe gigantisk.

Allikevel er det litt overraskende at boka har solgt i så stor grad som den har gjort. Men det gjør det ikke mindre gledelig. Det er noe helt eget med Ocarina of Time. Hvis du treffer en ny person, og det viser seg at dere begge har spilt dette spillet, er sjansen stor for at dere sier “Water Temple…” og sukker tungt. Eller at dere begynner å nynne på en eller flere av de mange tonene fra spillet. Da-da-daaaa, da-da-daaaa, da-da-daa-da-daaaaa, da-da-da-dadadaaa-daaaa-daa-da-dada. Eller at dere minnes en av de mange karakterene som befinner seg rundt om i Hyrule.

Når jeg snakker om dette spillet, snakker jeg om en stor, stor spillopplevelse jeg stadig husker med kjærlighet.

Og hva skjer da når Nintendo slipper en jubileumsutgave for å feire seriens 25. bursdag? Jeg må selvsagt ha den! Og det er en nydelig bok jeg holder her i hendene mine. Den er stor, tung og full av fargerike illustrasjoner fra hele Zelda-serien. Vi ser blant annet karakterenes evolusjon, og det er ganske gøy å se hvordan de ulike spillene tolker karakterene. Vi får også se steder fra de forskjellige spillene, såvel som lese om unike karakterer, se hva slags ideer som ble forkastet, og lese mer om hva slags vendinger historien i de ulike spillene tar. Også får vi en manga satt til Zelda-universet helt til slutt. Nerden i meg hopper opp og ned.

Tenker det er like greit å gi dere noen bilder av hva dere kan vente dere i denne boka:

1
2
5
4
3
6

Hvem anbefaler jeg denne boka til?
– Alle som har varme minner (jeg nekter å tro at det finnes noe annet enn varme minner) om Zelda fra et eller annet tidspunkt i løpet av de siste fem-og-tjue årene.
– Alle som liker concept art-bøker ala de som pleier å følge med collector’s edition av spill.
– Alle som er interessert i spillkultur generelt.
– … og alle andre. Men det kan jeg ikke begrunne med annet enn min personlige kjærlighet for Zelda, Link og resten av karakterene.

kortsagt-zelda

Bok-trailer:

Om forfatteren:
Shigeru Miyamoto (f. 1952) er en japansk spilldesigner som blant annet har de gigantiske suksessene Donkey Kong, Mario og Zelda på samvittigheten. Han er intet mindre enn en av verdens mest kjente spillskapere, og får stadig æren av å være de moderne spills far. Han begynte å jobbe i Nintendo i 1977, da i stillingen “staff artist”, men har siden den gang jobbet seg oppover. Han fikk blant annet ansvaret for å holde hodet til Nintendo over vannet på 80-tallet, og resultatet var Donkey Kong (han laget musikken selv på et lite keyboard).
Wikipedia | IMDb | goodreads