bøygen er et litterært tidsskrift drevet på idealistisk basis av masterstudenter ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo. bøygen # 2013 skal handle om barne- og ungdomslitteratur, og redaksjonen søker  både fag- og skjønnlitterære tekster til dette nummeret.

Her er utlysingsteksten:

Vi søker både fag- og skjønnlitterære tekster til dette nummeret.

Innen akademia er barne- og ungdomslitteratur et relativt ungt forskningsfelt sammenlignet med litteratur for voksne. Debatten har kretset rundt spørsmål som: Skal barnelitteraturen begeistre eller belære, og bør forfattere skrive ”nedover” for å tilpasse seg yngre målgrupper? Den pedagogiske tilnærmingen har blitt kritisert for å hemme kreativitet og kunst, mens noen holder fast på at barnet har spesielle egenskaper som utfordrer forfatteren i sin skriving. Barn er kreative og fantasifulle lesere som åpner opp for andre muligheter enn i voksenlitteraturen.

Vi er ute etter engasjert sakprosa (artikler, intervjuer, essay og anmeldelser) som ser på barne- og ungdomslitteraturen fra nye vinkler. Vi lurer blant annet på hvordan voksne kan vurdere kvaliteten på bøker som ikke først og fremst er beregnet på dem? Hvem er barneleseren anno 2013? Hvordan forholder barneboka seg til digitale medier – er applikasjoner en konkurrent eller en medspiller?

Vi søker også skjønnlitterære bidrag. Enten du skriver krimnoveller for ungdom, dikt eller sangtekster for barn, illustrerer en bildebok eller skriver intenst om den første forelskelsen, er vi interessert i å høre fra deg.

Vi tar imot bidrag frem til 1. juli 2013. Send dem til boygen.red@gmail.com. Har du en idé du vil drøfte med oss, er det bare å ta kontakt.

Vennlig hilsen

Ella Toft Lowum og Hilde Mugaas

redaktører for bøygen #3 2013