Har du noen gang valgt en bok ved å bruke side 69-testen?

Ikke døm en bok på omslaget, sies det. En måte å gjøre det på, er å bruke den mye omtalte (og helt uskyldige) side 69-testen. Den går ganske enkelt ut på å bla opp på side 69 og lese et utdrag av boken akkurat der. Liker du det, er sjansene store for at du liker resten av boka også.

Her er noen eksempler fra nye bøker på norsk:

Marshall McLuhan er mannen bak den smarte måten å omgå kritikere, salgsplakater, venneanbefalinger, innercover og pent designede bokomslag på. Han var kanadisk vitenskapsmann med massekommunikasjon som hovedinteresse og er omtalt som guruen bak The Gutenberg Galaxy (1962). Det er i denne boken han skriver om side 69-testen. Det var en spennende filosof og medieviter som først foreslo å teste en bok på side 69, han mente det var gode grunner for bla opp akkurat der for å finne essensen i en hvilken som helst bok.

McLuhan er ellers kjent for å ha skapt begrepene “the medium is the message” og “the global village” – og for å spå internetts ankomst flere tiår før www ble oppfunnet (i Digital Luthan: A Guide to the Information Millennium. av Paul Levinson, utgitt i 1999). Forhåpentligvis ville han likt at han døde da han var 69 år, og at arbeidene hans lever videre etter at det ble fornyet interesse for dem i den digitale tidsalderen.

Essensen i et album finnes på spor 7, sier det blant musikere. Hva gjelder for bøker?

Mange forfattere bruker også metoden, og mange finner ut at akkurat denne siden kapsler inn essensen av historien. Michael Sears and Stanley Trollip utgjør skriveduoen bak psudonymet Michael Stanley, de skriver dette om opplevelsen av å lese side 69 i sin tredje bok Deadly Harvest: “Vi fikk litt angst på side 69! Hver side i en roman er viktig – eller burde være – men noen er mer gripende enn andre. Heldigvis var vår redsel grunnløs. Side 69 er en nøkkelscene og illustrerer personligheten til vår nye kvinnelige hovedkarakter – Samantha Khama – den første kvinnelige etterforskeren i Botswanas Etterforskningsenhet.”

Når brukte du side 69-testen sist?