Sjanger: Barn/bildebok
Originaltittel: Fugl (2013)
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205444157
Sider: ca 40
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka: Har du noen gang ønsket du kunne fly? Det er det eneste jenta i denne boka tenker på – å kunne fly bort med fuglene når den kalde vinderen nærmer seg. Dessverre synes fuglene at jenta er litt for mye menneske og litt for lite fugl til at de kan ta henne med seg. Men av og til, hvis man virkelig, virkelig ønsker seg noe, så kan det merkeligste skje…
****

Da jeg så denne blant nyhetene fra Gyldendal var jeg solgt bare ved å se på omslaget. Man skal ikke skue hunden på hårene også videre, men her var innholdet akkurat like fint som utsiden gav inntrykk av. For en fantastisk nydelig bildebok!

Den rødhårede jenta i Fugl ønsker seg bare en ting: hun vil fly. Hun klatrer opp i trær og ser på fuglene, og ønsker hun var en av dem. En dag spør hun om hun kan få være med dem, og de kikker nysgjerrig på henne og spør om hun kan fly. Jenta svarer at hun tror ikke det, og fuglene svarer at hun nok er for tung til at de kan bære henne. Hadde hun bare lignet en fugl og hatt vinger. Jenta har et mer eller mindre umulig prosjekt foran seg, men om man ønsker seg noe nok, så…

Det er så uendelig mye som ligger mellom linjene i denne boka. La det være sagt at Lisa Aisato er en fabelaktig kunstner. SE PÅ de illustrasjonene, da. Hver eneste side er et kunstverk og en sann fryd for øyet. Jeg blar igjennom den gang på gang og lar meg forføre av talentet hennes. Og da er det nesten for godt til å være sant at fortellingen er så nydelig som den er, også.

Tolkningsmulighetene er nok mange i Fugl. Den er litt melankolsk, jeg tenker at jenta ikke helt passer inn i sin egen art. Hun er rett og slett litt ensom blant menneskene (med unntak av besteforeldrene), men blant fuglene utfolder hun seg. I så stor grad at hun ønsker å bli en av dem.

Handlingen er enkel, men ekstremt effektiv i kombinasjon med de fantastiske illustrasjonene. Jeg finner ikke en eneste ting jeg ikke likte med denne lille boka, og jeg har bladd i den mange ganger siden jeg leste den første gangen. Jeg kan ikke annet enn å anbefale den helhjertet, for den er så nydelig. Den snakker rett til hjertet mitt, og gjør seg garantert minst like godt for voksne som den gjør seg for barn. Den handler om drømmer, om umulige prosjekter, om målrettethet, om å ikke passe inn på et sted – men å passe helt inn på et annet, om kjærlighet, om familie, om… alt. Så godt som, i allefall. Tolkningsmulighetene er såpass mange at dette er en mer eller mindre utømmelig bok. Du mååå lese den. Nå.

kortsagt-fugl

Andre bloggere om boka:
Betraktninger

Om forfatteren:
Lisa-Aisato1Lisa Aisato (født 1981) er forfatter og en av Norges mest spennende illustratører og kunstnere. Hun har gitt ut flere barnebøker, og er kanskje best kjent for bildeboka Odd er et egg og  serien om trollet Tambar sammen med Tor Åge Bringsværd.
Hjemmeside | twitter | goodreads