Så er det en realitet. Bokbloggerprisen. Innstiftet 26. januar etter mye diskusjoner og lange møter. Jeg gleder meg som en unge på julaften – det betyr mer norsk litteratur og mer samlesning. Jeg er spent på hva folk der ute tenker om det. Bokbloggere. Lesere. Forfattere. Forlag.

For oss handler det om å skape fokus og engasjement for norsk litteratur. Det har vært mye skriving i media i det siste om hvordan store internasjonale bestselgere (med matoppskrifter på omslaget) tar større og større plass i bokhyllene. Jeg er en av dem som leser mye ikke-norsk litteratur. Samtidig har jeg de siste årene oppdaget at vi har så utrolig mye bra litteratur her til lands. Og de får ikke alltid nok omtale, anerkjennelse og oppmerksomhet ute i verden. Det er mange bøker jeg kanskje aldri hadde fått lest hvis det ikke hadde vært for at jeg bestemte meg for å lese mer norsk samtidslitteratur. Thomas J.R. Marthinsens bok «Du» og Ruth Lillegravens bok «Mellom oss» er eksempler på bøker jeg har lest fordi jeg bestemte meg for å lese mer norsk litteratur. Lars Mæhle sin nydelige novellesamling «Korea» og Monika Isakstuens finefine dikt i boka «Alltid nyheter» det samme. Og Ola Jostein Jørgensens rare lille fine roman «Klassikeren» som kom i 2011.

Gjennom bokbloggerprisen ønsker vi å skape mer fokus på norsk litteratur. Det er Line Tidemann, Silje Risøy Helgerud, Gro Skrøvset, Rose-Marie Christiansen og Elin Brend Bjørhei, samt undertegnede Lise Grimnes som står bak initiativet. Det er de samme personene som for første gang i fjor arrangerte bokbloggtreffet på Oslo Bokfestival (som vil bli gjentatt 14. september i år).

Prisen vil bli delt ut første gang på Bokbloggtreffet 2014 og vil blir gitt til en bok som er utgitt på norsk av norske forfattere for første gang året før. Det er en uavhengig pris nominert og stemt frem av norske bokbloggere. Prisen har to ulike klasser: Årets norske roman og Åpen klasse. Alle bokbloggere kan nominere bøker som er utgitt i 2013. De bøkene som får flest stemmer vil inngå i en kortliste – og det er da moroa begynner, for da kan de som ønsker bli med på samlesning av de ulike titlene fram til endelig avstemning. Og prisen blir utdelt på bokbloggtreffet året etter – derfor altså i 2014 første gang.

Prisen har egen facebookside, og etter hvert vil den få egen nettside også. Mer informasjon om detaljer rundt nominering og stemmegivning kommer etter hvert. Anbefaler at du har det i bakhodet når du leser; hvilke blir dine nominasjoner til Bokbloggerprisen?

Jeg tror rett og slett dette blir veldig bra og håper flest mulig (= alle) bokbloggere blir med. Det morsomste er nemlig at vi er sammen om det. Bokbloggerne. Jeg har utrolig god erfaring med alt som bokbloggere gjør sammen. Og så handler det om det vi liker aller best her i verden: BØKER!