Sjanger: Krim/spenning
Originaltittel: St Laurentius’ tårer
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Lydbok/Hørespill
Oversatt/tilrettelagt av: Nils Nordberg
Skuespillere: Tobias Santelmann, Stine Mari Fyrileiv, Anders Mordal , Fridtjov Såheim , Jan Martin Johnsen, Anna Bache-Wiig m.fl.
Forlag: NRK
ISBN: 9788242155924
Sider: 2 t, 19 min
Kilde: Var tilgjengelig gratis på nettet i påska.

****
Forlaget om boka: Kriminelt godt hørespill fra NRK Radioteatret! En russer har fått strupen revet ut og er blitt kastet fra tårnet i den katolske domkirken i Oslo. Han etterlater seg en rapport fra Forsvarets Etterretningstjeneste, om en eksplosjon over Oslofjorden i 1982. Sammen med vennen Truls prøver journalisten Henrik å finne ut mer om eksplosjonen, men alle spor ender blindt. Henrik snakker med det eneste vitnet til eksplosjonen – den psykotiske Anne Hansen, men hun forteller ham ingen ting. Og snart slår morderen til igjen.
****

Jeg har ikke noe forhold til påskekrimtradisjonen vi har her i Norge. Men jeg gjorde et poeng av å få med meg årets påskekrim fra NRK Radioteateret, for den lå nemlig i sin helhet tilgjengelig her. Jeg er dårlig til å følge episoder på radio og tv, men om jeg får styre spilletid selv, er det ikke noe problem. Jeg hørte like gjerne hele greia i et lytt, og den var… helt ok. Jeg har kviet meg litt for å skrive om den, for jeg klarer ikke helt å finne passende ord. Den gjorde ikke noe spesielt inntrykk, men hadde heller ingen gigantiske feil. Den var liksom bare… ok. Merkelig vanskelig å skrive om midt-på-treet-opplevelser…

Det dukker altså opp et lik. En russer som rett og slett har fått hele strupen revet ut, før han ble slengt fra et kirketårn. Journalisten Henrik får tak i en rapport fra etteretningstjenesten, som trekker linjer tilbake til en eksplosjon over Oslofjorden under den kalde krigen. Kan dette dreie seg om spionasje eller noe sånt? Vanskelig å si når det eneste gjenlevende vitnet til denne påståtte eksplosjonen bor på et psykriatisk sykehus… Det eneste andre hintet de får er fra en paranoid forsker som hevder at dette dreier seg om aliens. Intet mindre enn en UFO som kræsjlandet, som senere har blitt dekket over av Forsvaret. Og det er jo naturligvis helt latterlig. Eller..?

St Laurentius’ tårer er opprinnelig dansk, oversatt og tilpasset til et norsk publikum av Nils Nordberg. Den var på ingen måte det jeg forventet i en påskekrimfortelling, og det var vel kanskje noe av hensikten. Her sjongleres det nemlig med science fiction-elementer gjennom hele historien. Den nådde ikke helt opp for meg, jeg kan si det med en gang, men det kan hende det har å gjøre med forventningene mine. Jeg forventet ren krim, men fikk noe annet. Fortellingen i seg selv var helt ok, når jeg fikk justert forventningene mine til det jeg faktisk fikk. Jeg har ikke for vane å høre på hørespill, så jeg har ingenting å sammenligne med i vurderingen av skuespillet. Men jeg har ingenting å klage på, så da er det vel bra, da?

Fortellingen ble ingen høydare totalt sett, for den var nokså forutsigbar. Jeg håpet hele tiden at de elementene som ikke passet til forventningene mine var kastet inn der for å forvirre meg, men sånn var det ikke. Det tok ikke lang tid før de fleste brikkene lå på plass, og jeg skulle gjerne sett at den var litt mer komplisert enn som så. Jeg arkiverer derfor denne fortellingen mentalt under “lett underholdning som ikke gjorde veldig inntrykk og som jeg ikke kommer til å huske særlig lenge”. Men den har vel kanskje ikke ambisjoner om å være annet heller?

Ikke noe jeg hadde brukt penger på, men helt greit å bruke litt under to og en halv time på i påska.

kortsagt-stlaurentius

Om forfatteren:
Kasper Høegh-Guldberg Hoff
(f. 1972) er en dansk dramatiker og forfatter. Han har flere teaterstykker, hørespill, oversettelser og barnebøker på samvittigheten, og har mottatt en rekke priser og legater. Blant disse er Kunstrådets Børnelitteraturpulje (2009) og Prix Italia for beste hørespill (2003). Han bor i København.
Hjemmeside | goodreads