Har du hørt om Valerie Lukyanova? Hun er en ung jente fra Ukraina som har blitt superkjendis fordi hun ser ut som en levende Barbiedukke. Utallige operasjoner har gjort  henne til Perfekt Pen. Selv sier hun i et intervju:

– Mange sier stygge ting om mennesker som vil være perfekte. Det er hardt arbeid, og de ser på det som om at det er gjort av kirurger eller av en datamaskin. Det er slik de rettferdiggjør å ikke ville forbedre seg selv. Det er bare en unnskyldning, sier Lukyanova og legger til: – Det er en haug med bilder av meg på nettet som viser hvordan jeg egentlig ser ut. Enkelte sprer rykter om meg og retusjerer bildene mine for å såre meg. Men jeg tar dem ikke seriøst. Jeg blir smigret, det er slik suksess er. Jeg er glad jeg ser uekte ut, det betyr at jeg gjør en god jobb.

Uglies_hoVel, Valerie burde lese boka Uglies av Scott Westerfield som handler om et samfunn hvor alle blir gjort Pretty ved operasjon den dagen de fyller 16 år. Dette er noe hovedpersonen, Tally, gleder seg til. Å være Ugly er bare et venterom for å komme til Prettyville hvor livet virkelig begynner med fester, venner og moro. Like før bursdagen sin møter Tally den unge jenta Shay som overraskende nok ikke har lyst til å bli Pretty. Hun viser Tally veien til The Smoke, et sted hvor Uglies som ikke ønsker å forvandle seg bor, og hvor andre verdier er viktige enn i Prettyville.

Boka, som er den første i en trilogi, føyer seg inn i rekken av Dystopier som er en av de store hypene på ungdomsbokfronten. Vår verden er gått under – et samfunn er skapt som skal lage Det Perfekte Menneske som ikke ødelegger jorda slik som forgjengerne gjorde. Både Hunger Games og Matched er eksempler på andre ungdomsfarsotter som omhandler lignende samfunnskonstruksjoner.

Jeg må innrømme at jeg er svak for bøker som får oss til å tenke – som omhandler noe større enn selve historien. Parallellen til vår tids skjønnhetstyranni og miljøødeleggelser – vel, jeg liker det. Jeg tror på at litteratur kan forandre verden, og jeg er ikke redd for moralsk innhold  i bøker. Heller tvert imot. Dette er bøker som ungdomsskolelærere bør trykke til sitt bryst og legge opp på leseplanen umiddelbart. Spennende historie og godt nok skrevet også. Jeg synes kanskje noen passasjer var litt tamme, særlig reisene til og fra The Smoke, men nå er jeg langt unna målgruppa i alder, og det er egentlig en detalj i et ellers godt håndverk.

Jeg leste boka på engelsk, men Schibsted har gitt ut bøkene på norsk.

Andre bloggere som har lest og omtalt boka er Bokelskerinnen, Flukten fra virkeligheten, Pervoluto, Foreldremanualen, Solgunn sitt, Tones bokside og Maris mørke hjørne.