I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Phillip Patterson. Bildet er fra huffingtonpost.com.

– Phillip Patterson har brukt de siste fire årene på å skrive hele bibelen for hånd.

– Hvordan kan man gjøre bøkene om Buddhas lære interessante? Tegneserier.

– De første femti sidene i den nye boka til Sex og singelliv-forfatteren Candace Bushnell ble lekket etter at forfatteren ble angrepet av hackeren kjent som Guccifer. Sammen med manuset ble også diverse e-poster mellom forfatteren og forlaget lagt ut på nettet.

Nimrat Dhaliwal (f.v), Johanne Skarbø Pedersen,Tor Frøytvedt Dahl, Tor Anders Hammervold, Jasmin Mehrad og Stine Bergo. Bildet er fra aftenposten.no.

– Er det mulig å lage en politisk nøytral samfunnsfagsbok? Elever og ungdomspolitikere svarer.

– Det spekuleres i om Microsoft har tenkt til å kjøpe Nook fra Barnes & Noble.

– Organisasjonen Skeiv Ungdom etterlyser mer skeiv litteratur med positive historier.

Jo Nesbø. Bildet er fra dagbladet.no.

– Jo Nesbø dediserer den nyeste Harry Hole-boka, Politi, til sin avdøde bror. Her kan du lese et utdrag fra boka, som kommer 6. juni.

– Filmatiseringen av The Great Gatsby, med skuespillere Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire og Carey Mulligan på rollelista, har foreløpig ikke klart å danke Iron Man 3, filmatiseringen av Marvel-tegneserien, av førsteplassen i USA.

– Lockouten i Danmark har ført til at skoleboksalg har stått på stedet hvil. Dette har gått utover forlagene.

Lady Macbeth. Bildet er fra theatlantic.com

Dømmer vi kvinnelige karakterer strengere enn mannlige?

– Bør vi slutte å snakke om gleden ved å lese, når vi forsøker å inspirere andre til å lese? Bør vi heller snakke om at det er viktig?

– Akademika Blindern åpner igjen etter oppussing, og dette feires med besøk av blant annet Erlend Loe, Merethe Lindstrøm og Are Kalvø.

Kaj Skagen og Tore Rem. Bildet er fra nrk.no.

Forfatterne Kaj Skagen og Tore Rem er uenige om Jens Bjørneboes holdninger under andre verdenskrig, og Wikipedia endte opp med å bli en slagmark der de redigerte siden om Bjørneboe frem og tilbake.

– 45 av totalt 98 kommuner i Danmark vil snart tilby utlån av e-bøker ved sine bibliotek. København og Aarhus, de to største, er derimot ikke med på ordningen.

– To originale manus av de irske dikterne Oscar Wilde og William Butler Yeats ble auksjonert bort for totalt over 1.1 millioner kroner.

Charlaine Harris. Bildet er fra guardian.co.uk.

– Charlaine Harris, forfatteren bak den enormt populære Southern Vampires-serien (også som TV-serie under tittelen True Blood), har mottatt trusler fra fans på grunn av måten hun valgte å skrive avslutningen på.

Forlegger Ivar Tronsmo er ikke fornøyd med bokloven. Han undrer seg på om blant annet Sverige, Danmark og Storbritannia er å regne som barbarer, siden de ikke har boklov som “kulturnasjonene” Frankrike, Italia og Tyskland. Kulturminister Hadia Tajik svarer på kritikken her.

– … men hva skal egentlig bokloven beskytte? Bokbransjen eller litteraturen?

Hjemme hos Audun Lysbakken. Bildet er fra dagbladet.no.

Dagbladet har snoket i bokhyllene til SV-leder Audun Lysbakken.

– Her er historiene bak noen interessante boktitler.

– En forsvunnen dagbok av W H Auden har nå dukket opp igjen, nesten 75 år etter den ble skrevet – og den kaster nytt lys på forfatteren.

Haruki Murakami. Bildet er fra newyorker.com.

Hvor annerledes blir Haruki Murakamis romaner når de oversettes fra japansk til engelsk – to vidt forskjellige språk?

– Boksamlingen til Bruce Ritchie, en skotsk engelsklærer, skal auksjoneres bort – og verdien settes til over 2 millioner kroner. Blant det som trekker verdien opp er en førsteutgave av Charles Dickens’ A Christmas Carol.

– Max Brooks, forfatter av World War Z, forteller at filmatiseringen ikke deler annet med romanen hans enn tittelen. Det er Brad Pitt som er i hovedrollen, og filmen slippes i juni.

Slutt på våte bøker. Bildet er fra boingboing.net.

– Opplever du problemer knyttet til det å holde boka tørr når du ha den med i badekaret? Denne 8-åringen har løst problemet.

– En masse populære YA-bøker er på vei til kinolerrettet – og her er en guide til alt du har i vente.

Kan forfattere lese for nytelsens skyld?