Hvis du så overskriften, og trodde dette skulle handle om Charles Dickens, har jeg nok forledet deg. Innlegget skal dog handle om noe som Dickens var veldig god til, nemlig å fortelle en god historie. Hver vår, i forkant av den store internasjonale bokmessen i New York, fremheves bøker som man regner med vil gjøre det godt i tiden fremover. Disse spådommene slår ofte til. Her er noen av de engelske titlene som det hevdes at du bør merke deg fremover, i tillegg til bøker jeg selv har merket meg:

Jeannette Walls: The Silver Star (Juni)

Walls er kjent for norske boklesere som forfatteren av bøkene Krystallslottet og Ville hester, romaner som begge er basert på Walls’ familiehistorie. The Silver Star er den første oppdiktende boken Walls har skrevet. En historisk roman fra 1970-tallet. Boken kommer på norsk til høsten.

Kent Wascom: The Blood of Heaven

Wascoms debutroman er en av romanene det knytter seg aller størst forventninger til. En historisk roman med handling fra sørstatene i USA på 1800-tallet. Publisher’s Weekly kaller boken «a masterly achivement».

Rhidian Brook: The Aftermath

Boken, som opprinnelig var tenkt kalt The House at Kreis Pinnenberg, er basert på en spesiell hendelse i livet til Brooks bestefar, som arbeidet i den britiske hæren, og var tilstede i Hamburg etter 2. verdenskrig. De norske rettighetene til romanen er solgt.

Benjamin Percy: Red Moon

Percys skrekkroman har fått svært gode tilbakemeldinger allerede før utgivelse. Romanen forteller om et USA hvor varulver lever side om side med andre mennesker, og hvordan de samme varulvene må underkaste seg spesielle medisiner og lovverk. Er du blant dem som har fulgt med på Netflix – serien Hemlock Grove, kan dette med andre ord være en roman å kaste seg over.

Khaled Hosseini: And the Mountains Echoed

Endelig kommer det en ny roman fra forfatteren av Drageløperen og Tusen strålende soler. Boken er en generasjonsroman. Schibsted forlag har alt opplyst at de utgir boken på norsk til høsten.

Lavanya Sankaran: The Hope Factory

Sankarans roman har handling fra India og skildrer livene til to familier.

Colum McCann: Transatlantic

Dette skal være McCanns mest ambisiøse roman, og handlingen spenner over 150 år og to kontinenter.

Lionel Shriver: Big Brother

I Shrivers nyeste roman spør hun seg hvor mye enkelte er villige til å ofre, for å redde noen i sin egen familie, og om det er mulig å redde noen man elsker fra seg selv. Kagge forlag har de norske rettighetene til Shrivers bøker.

Philipp Meyer: The Son

Meyers nyeste roman er en episk generasjonsroman om en familie fra Texas, og det de opplever fra 1800 – tallet og frem mot vår tid.

Anton DiSclafani: The Yonahlossee Riding Camp for Girls

DiSclafanis debut spås å bli den store sommerbestselgeren i år. Året er 1930 og femten år gamle Thea Atwell sendes til en kostskole, et sted som byr på store forandringer fra det livet hun tidligere har vært vant til.

Helene Wecker: The Golem and the Jinni

Helene Weckers debut skal etter sigende være en fin roman for dem som likte Nattens sirkus. Her er det overnaturlige elementer i en historisk setting. Juritzen forlag utgir boken på norsk til høsten.

Chimamanda Ngoxi: Americanah

Etter syv års ventetid kommer Ngozi med en ny roman. Vi følger en ung mann og en ung kvinne i Nigeria, og de valgene de blir stilt overfor. Boken kommer på norsk til høsten.

Meg Wolitzer: The Interestings

Seks ungdommer former sterke bånd på en sommerleir, og Wolitzer følger dem gjennom livene de lever.

Curtis Sittenfeld: Sisterland

Kate og hennes tvillingsøster blir født med spesielle evner, og de har ulike tilnærmingsmetoder til disse egenskapene.

Peggy Riley: Amity and Sorrow

En mor og hennes døtre er på flukt fra mannen i familien, og ender opp i Oklahoma. Her møter moren en ny mann, og livene deres endrer seg på nytt. Boken har fått svært gode kritikker, og kalles blant annet for en litterær sidevender.

Taye Selasi: Ghana must go

Boken handler om en familie i etterkant av et dødsfall. Når de atter en gang møttes, blir det klart hvorfor de en gang i tiden drev fra hverandre. Boken kommer på norsk til høsten.

Suzanne Rindell: The Other Typist

Denne thrilleren skal være en blanding av filmene til Alfred Hitchcock, Den Store Gatsby og romanene til Patricia Highsmith. Vi befinner oss i New York i 1923.

Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane

Forventingene er store forut for Gaimans nyeste fantasy, og kritikkene som har kommet har så langt vært fantastiske.

Lauren Beukes: The Shining Girls

Beukes har skrevet en thriller om en tidsreisende seriemorder, og det overlevende offeret som jakter på ham. Det antas at dette vil kunne bli en av sommerens storselgere.

Max Barry: Lexicon

Max Barrys nyeste science fiction roman handler om en verden hvor ord brukes som våpen. Filmrettighetene til boken er forlengst solgt, og det planlegges en storfilm basert på manuset.

Therese Anne Fowler: Z

Fowler har skrevet om forholdet mellom den kjente forfatteren Scott F. Fitzgerald og hans hustru Zelda, men aller mest handler boken om Zelda.

Sonali Deranuyagala: Wave

Sonali Deranuyagala skriver om tsunamien som fant sted i desember 2004, og effektene den har på noen som overlever.

Jason Matthews: Red Sparrow

En skikkelig spionthriller skrevet av en pensjonert ansatt i CIA, i samme ånd som John Le Carré.

Lori Roy: Until She Comes Home

Lori Roy vant Edgardprisen for sin debutroman. I hennes nyeste roman, befinner vi oss i Detroit i 1958. Boken anbefales blant annet til lesere som liker Gillian Flynn.

David Oliver Relin: Second Suns

Relin skriver om livene til to leger som har dedikert sine liv til å hjelpe folk i Himalaya med å få synet tilbake.

Amanda Knox: Waiting to Be Heard

Amanda Knox skriver om sin barndom og de fire årene hvor hun satt i fengsel i Italia, tiltalt for mord.

Josh Hanagarna: The World’s Strongest Librarian

Denne biografien handler om hvordan en gutt med Tourettes-syndrom fant trøst i bøkenes verden.

Sara Farizan: If You Could Be Mine

To jenter i Iran forelsker seg i hverandre. I Iran er homofili regnet som en forbrytelse, men den ene av jentene får en ide: hva om hun foretar en kjønnsskifteoperasjon?

Joelle Charbonneau: The Testing

Forlagene ynder å presentere ungdomsbøker som «den nye Dødslekene«, og dette er boken som blir den karakteristikken til del i år. The Testing er en dystopi, og ikke overraskende den første i en ny serie.

Margareth Stohl: Icons

Den ene halvdelen bak forfatterduoen som står bak Vakre Skapninger – serien, kommer her med en ny bok i en ny serie, og denne gangen skriver hun på egen hånd.

Samantha Shannon: The Bone Season

Dette er en av de største utgivelsene innen ungdomslitteraturen på lenge. Unge Samantha Shannon fikk skyhøye beløp for rettighetene til denne serien, og filmrettighetene er forlengst solgt. Boken kommer på norsk til høsten.

Tone Almhjell: The Twistrose Key

Norske Tone Almhjell valgte å gå til utlandet, da hun ville få antatt sin debutroman. Boken sammenlignes med Narnia – bøkene, og er en tittel forlaget satser stort på til høsten.

I neste del skal jeg ta for meg en større del av bøkene du bør merke deg blant høstens utgivelser.