Boka inneholder seks fortellinger om seks unge kvinner som på hver sitt vis søker nærhet og tilhørighet, men også frihet og frigjøring. Om å bli sviktet og komme seg opp igjen, om å oppdage en verden utenfor sin egen, snevre.

Fortellingene handler om ungdommer. Alt fra jenter med vanskelig fortid til helt normale ungdommer med helt “vanlige” problemer, som kan være store nok for ein fjortenåring. Alle sliter med sitt. I den første fortellinga, Frostrøyk, vanlig røyk, ulver og ekser er ungdommer på klassetur og hovedpersonen blir dumpa, får ny kjæreste og rekker å begynne å røyke.  

Nina Aalstad, sjef på Ubok.no, har skrevet dette på Ubok-sida:

Det som er den røde tråden gjennom boka er at den treffes fjortisen i meg. Og jeg tror og håper at den treffer fjortisen i dag også. Fjortis som begrep er et ladet uttrykk. Selv hatet jeg å bli kalt det fordi det høres så … fjortis ut! JEG var jo IKKE fjortis, det var det alle de andre som var.

Det er noe med Fjortis-alderen. Ungdomstida. Det er mye man husker fra den, men mye blir også fort fortrengt. Det som overveldet meg da jeg leste denne boka, var alt jeg plutselig husket. Det vonde og det såre. Distansen til alt rundt meg, den hadde jeg glemt. Det fine, og det helt uovervinnelige med å være fjorten år og størst i verden. Udødelig. Jeg tror dette treffer ungdom i dag like mye som det treffer ungdommen jeg en gang var.