I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Jo Nesbø. Bildet er fra dagbladet.no.

Jo Nesbø garanterer mye god promping når Doktor Proktors prompepulver nå skal reise Norge rundt med Riksteateret.

– Det er ikke så rent sjelden at man hører folk klage på enten “ungdommen nå til dags” eller at bokbransjen er døende. Da er vel det beste motargumentet at young adult-litteraturen selger som bare det

Det danske bransjebladet BogMarkedet melder selv at det går konkurs. Fallende inntekter fra abonnementer og reklame er årsaken til at papirutgaven nå faller ut.

Dan Brown. Bildet er fra aftenposten.no

– Om du noen gang har vært Dan Browns lærer, er det en viss sannsynlighet for at han tar livet av deg i bøkene sine. Og i tilfelle du ikke allerede har merket det… Dan Brown er rar.

En stor studie viser blant annet hva den perfekte e-bokprisen er. Det er forfatterne som priser boka til $2.99, hverken mer eller mindre, som selger best.

Man skal være litt forsiktig med å avfeie en hel sjanger.

Klarer forfattere å skrive om teknologi på en troverdig måte i romanene sine? Bildet er fra guardian.co.uk.

– Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg synes i allefall selv at det er teit i romantiske komedier og drama at folk plutselig bestemmer seg for at den personen som nettopp dro til togstasjonen/flyplassen/havnen/osv faktisk var deres store kjærlighet, og nå må de løpe og klatre over bommer og sperrer, og bli jaget av vakter, og så plutselig får de endelig (kanskje) kontakt med sin elskede ved at han/hun tilfeldigvis kikker ut av vinduet. HAR IKKE DISSE MENNESKENE E-POST OG MOBILTELEFONER?! Hvordan klarer egentlig forfattere å skrive om dagens teknologi på en troverdig måte?

Den norske bokbransjen inviterer til debatter, innlegg, foredrag og en avsluttende fest med utdeling av Gullboken 2013 på bokdagen den 5. juni.

Japanske Mieko Kawakami var popartist før hun slo igjennom som forfatter. Nå er boka “Pupper og egg” tilgjengelig på norsk.

JK Rowling. Bildet er fra jyllands-posten.dk.

En unik utgave av den første Harry Potter-boka skal auksjoneres bort for veldedighet. Hun forteller også at hun fant opp sporten Rumpeldunk etter at hun hadde kranglet med sin daværende kjæreste.

Til tross for at det gis ut omkring 200 diktsamlinger i året i Danmark, selger de ikke veldig bra. Danske forfattere, “poesipilotene”, skal nå reise rundt til danske bokhandlere og sjekke hvordan fokuset på lyrikk er. Håpet er å få økt fokus på sjangeren.

Kampen om de danske e-boklånerne er i full gang.

Brian Larosche foran Tronsmo. Bildet er fra dagbladet.no.

– I anledning 40 årsdagen til Tronsmo, en velkjent bokhandel i Oslo, spilte iren Brian Larosche nøkkelharpe. Naken. Alt for Tronsmo, sier han.

Kunsten å kunne skrive kort og konsist er viktig i det heseblesende 21. århundret.

– Kjære alle menn: boka hun leser kan hjelpe deg å finne ut om du har en sjanse på henne. Dersom hun for eksempel leser Game of Thrones, kan det godt hende at hun er villig, men sjansene er store for at hun ser etter mer enn en engangsgreie, siden hun er villig til å forplikte seg til slike lange bokserier. Stiller vel meg selv tvilende til hvor nyttig denne guiden er, for jeg hadde havnet i, vel, mer eller mindre alle kategoriene, men ok.

Ansiktsløse kvinner på omslag. Bildet er fra theaustralian.com.au.

Hva er greia med at så mange bøker har kvinner som ikke viser ansiktet på omslaget?

– Ikke alle skjønnlitterære karakterer er like lette å like. Her er 10 stykker.

– Hatchette blir det siste av de seks store, amerikanske forlagene som gjør e-bokkatalogen sin tilgjengelig for amerikanske bibliotek.

The Boats of the Glen Carrig av William Hope Hodgson.

– På jakt etter nytt lesestoff? Her er 10 glemte fantasy/scifi-fortellinger som, i følge artikkelforfatteren, MÅ leses.

Her er noen av favorittbøkene til Ernest Hemingway.

– E-boksalg har gått opp med 43%, men i forhold til tidligere år, flater økningen ut. Hvorfor?

Malorie Blackman. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– Ungdomsbokforfatteren Malorie Blackman snakker om sine barndomsfavoritter.

– Google Glass får mye oppmerksomhet om dagen, men Publisher’s Weekly kan bekrefte at man ikke kan lese bøker med dem.

– Ingen kinesiske forlag har foreløpig turt å gi ut Fifty Shades of Grey. Det stopper derimot ikke serien fra å bli en hit.

Stephen King. BIldet er fra telegraph.co.uk.

– Stephen King støtter den tradisjonelle bokhandelen ved å slippe sin nye bok i papirformat før e-boka.

– Uavhengige bokhandler i Storbritannia krever at det tas grep for å få Amazon til å betale skatt. Giganten har lurt seg unna mange millioner pund i skattepenger.

– I en digital verden holder fortsatt papirbøkene stand.

Wole Soyinka (tv) og Chinua Achebe (th). Bildet er fra guardian.co.uk

– Wole Soyinka er verken enig i at Chinua Achebe er den afrikanske litteraturens far, eller at han burde motta Nobels litteraturpris.

Nedgangen fortsetter for de svenske bokhandlene.

Chick-lit må vike for “farm-lit”.