En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Innimellom pensum og oppgaveskriving har jeg akkurat begynt på Sjiraffens hals av Judith Schalansky. Omslaget er så fint. Det er trukket med stoff, akkurat som det ser ut på bildet. Schalansky beviste med Atlas over fjerne øyer at hun innehar en evne til å skape svært vakre bøker, og jeg må jo ærlig innrømme at forventningene er høye til denne boka. Vaskeseddelen er knapp, men sier følgende: Sjiraffer med kort hals og en skole uten barn: Tre dager i livet til en biologilærerinne – den siste i sitt slag. “Hos Inge Lohmark var det ingen medbestemmelsesrett og ingen valgmulighet. Ingen hadde noe valg. Det fantes naturlig utvalg, det var alt.”

Smakebiten kommer fra bokens første side, og introduserer en no-nonsense lærerinne:

“Sitt”, sa Inge Lohmark, og klassen satte seg. “Slå opp boka på side syv,” sa hun, og de slo opp boka på side syv. Så begynte de med økosystemene, naturens balanse, det gjensidige avhengighetsforholdet mellom artene, mellom levende organismer og deres omgivelser, samspillet mellom fellesskap og rom. De gikk fra blandingsskogens næringsnett til engens næringskjede, fra elvene til sjøene, og til slutt kom de til ørkenen og til vadehavet.
“Som dere ser, er det ingen – ingen dyr, ingen mennesker – som kan eksistere helt alene. Det er konkurranse mellom de levende organismene. Og av og til noe som heter samarbeid. Men det er heller sjelden. Den viktigste formen for samliv er konkurranse og jeger-bytte-forhold.”