I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.
– Etter anklager om at advokat Geir Lippestad har opptrådt uprofesjonelt i forhold til klienten sin i boka Det vi kan stå for, har det allikevel blitt bestemt at boka ikke skal vurderes i disiplinærutvalget.
– Den kjente litteraturprofessoren Atle Kittang er død, 72 år gammel.
– Den nye sakprosaforfatteren er en velutdannet journalist med litterære ambisjoner.
– Har du litt vanskelig for å skille tekstene til Charles Dickens fra andre døde, hvite menn? Her får du hjelp.
– Språkinteresserte har kunnet kose seg med nynorsk “raudvin” siden november, og nå kommer det også “kvitvin” i samme serie. Arne Hjeltnes har lånt bort 8 dikt til etikettene.
– Om du kunne tenke deg å jobbe i bokhandel, kan det muligens være en idé å slå til nå når Eldorado er på jakt etter ansatte. Nordens største bokhandel åpner i august.
– Tittelen til den nyeste Bridget Jones-boka har endelig blitt avslørt å være Mad About the Boy.
– Den totale avreguleringen av bokmarkedet i Danmark har ført til monopolisering, heter det i en leder i Politiken. Den danske bokbransjen står samlet rundt ønsket om en fastpris på bøker.
– Spenningen stiger nå som den nye Harry Hole-boka til Nesbø er rett rundt hjørnet. Forfatteren avslører at dette nok er den boka der livet til etterforskeren forandrer seg mest.
– I en periode der det går opp og ned i norsk bokbransje, lyser Juritzen ut 13 nye stillinger og ønsker dermed og doble antall ansatte. Her forteller Juritzen litt om utviklingen. Om du er nysgjerrig, kan du finne stillingene her.
– Dette er bøkene folk kjøper, men ikke leser.
– KF, det svenske forbrukersamvirket, legger nå forlagsgruppen Nordstedts og bokhandelkjempen Akademibokhandeln ut for salg.
– Den somaliske nobelprisfavoritten Nuruddin Farah mener at somaliske menn må skjerpe seg – det er jo kvinnene som gjør alt arbeidet.
– Nordisk råd har nylig publisert de nominerte til barne- og ungdomslitteraturprisen, og det er Aino Basso og Inga H. Sætre som er nominert fra Norge. Se alle de nominerte her.
– Derfor er utlån av e-bøker et politisk minefelt, i følge en skribent i The Irish Times.
– En dansk Spotify-aktig tjeneste for bøker er klar til lansering i sommer. Prisen skal ligge på under hundrelappen i måneden, og rundt 6000 titler vil være tilgjengelig. Grunder Morten Strunge sier at de kan tilby halvparten av bøkene på bestselgerlista. Tjenesten går under navnet Mofibo.
– For første gang i løpet av de 7 årene UPrisen har blitt delt ut, var det to vinnere. Den ble delt ut den 30. mai, og det var Marianne Kaurin (med boka Nærmere høst) og Ellen Fjestad (med boka Sammen skal vi holde himmelen) som stakk av med prisen.
– Derfor valgte Viggo Mortensen å si nei til å spille i Hobbiten.
– Tolkien-fans kan glede seg over at hans tidligere uferdige episke dikt om Kong Arthur nå har blitt fullført av forfatterens sønn og gitt ut på HarperCollins.
– Etter flere måneders heftig konkurranse, var det til slutt forlagsgruppen Minumsa som vant i kampen om rettighetene til Haruki Murakamis siste roman i Sør-Korea. Den koreanske forlagsbransjen har – i likhet med andre deler av verden – slitt i det siste, og det ble ansett som viktig å sikre rettighetene til en gigant som Murakami.
– 12 forfattere forteller om sine mest minneverdige leseopplevelser om sommeren.
– Emma Woolf foreslår at grandtanten Virginia Woolf led av anoreksia. Emma har selv slitt med anoreksia, og har skrevet en bok om opplevelsene.
– Vi dømmer bøker utifra omslagene, så forfattere som publiserer uten forlag må stadig jobbe hardere for å bli plukket opp.
– Årets Franz Kafka-pris gikk til israelske Amos Oz.
– Den danske forfatteren Peter Øvig, som for en tid tilbake opplevde at Hippie-bøkene hans ble sensurert av Apple, oppfordrer nå til kamp mot giganten. Han mener at sensurpolicyen deres er en “dødalvorlig sag for europæiske kunstnere”.
– Litteraturfestivalen setter fokus på fribyforfattere som har måttet flykte fra hjemstedene sine på grunn av det de skriver…
– … og blant disse fribyforfatterne er avistegner Arifur Rahman fra Bangladesh, som ble kastet i fengsel for blasfemi da han tegnet “Muhammed-katt”. Etter fengselsstraffen måtte han flykte landet.
– Huntington Library i San Marino fikk en gave på svimlende $32 millioner av filantropen og investoren Charles T. Munger.
– Her er de 118 bøkene du må ta med deg til en øde øy. Ja, hvis du får plass, da…
– Om du skulle finne deg selv i Denver, kan du nå stikke innom The Book Bar og drikke et glass vin mens du blar igjennom bøker.
– Kyobo, den største bokhandelkjeden i Sør-Korea, anklages for å ikke følge reglene fordi de blant annet skal ha presset en rekke mindre forlag til å kjøpe deres lesebrett fremfor andres. Den koreanske forleggerforeningen samler nå krefter til å ta til motmæle.
– John Green forsøker å forklare hva det er som skaper en bestselger som The Fault in Our Stars.
– Norske omslag fra 60- og 70-tallet har fanget oppmerksomheten til en av skribentene på flavorwire.
– Hvorfor er franske barnebøker kjempekjedelige på sitt verste og fortsatt nokså gammeldagse på sitt beste?
– Det har aldri vært enklere å si ingenting, forteller forfatter Jonathan Safran Foer.