Sjanger: Barnebok/eventyr/klassiker (pop-opp)
Originaltittel: Snow White (2012)
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Illustrert av: Zdenko Basic, Manuel Sumberac
Oversatt av: Jannicke Storm Glomsrød
Forlag: Front forlag
ISBN: 9788282602082
Sider: 26
Kilde: Anmeldereksemplar

****
Forlaget om boka: Les og opplev det klassiske eventyret om Snøhvit i en sprett-opp bok. Prinsesse Snøhvit er velsignet med en skjønnhet så ren som nysnø, men den misunnelige dronningen planlegger å kvitte seg med henne for godt. Ute i den mørke skogen snubler Snøhvit over huset til de syv dvergene. Her får hun sjansen til å leve trygt og godt, utenfor fare. Men dronningens onde og lumske magi kjenner ingen grenser…
****

Jeg lar meg lett begeistre av godt gjennomførte barnebøker. Målgruppen har ingenting å si for min del. Dette er ei bok med illustrasjoner av den typen jeg selv er svært svak for.

Det er kanskje ingen grunn til å bruke mye tid på fortellingen i seg selv, for den kjenner de fleste av dere. Men hvis vi skal sammenligne litt med Disney-filmen, som de fleste nok forbinder med historien, er det noen forskjeller med denne tolkningen. Denne ligger nokså tett oppunder den originale fortellingen av Grimm, som du kan lese i sin helhet blant annet her.

Det som virkelig gjør denne boka, er illustrasjonene. Jeg har sans for den litt mørke, småskumle stilen Basic og Sumberac. Personene har store hoder, sylslanke midjer og bittesmå knappenålsøyne. Fargetonene er litt duse og småmørke, og kunstnerne blander inn ekte fotografier her og der. Resultatet er en gjennomillustrert bok med mange detaljer som man kan bli sittende å stirre på over lengre tid. Her er eksempler på illustrasjonene du finner i boka (tatt med mobilkamera, vel og merke):

1
2
5
3
4

Toppen av kransekaka er naturligvis at dette er en interaktiv bok. På mange av sidene skjuler det seg hemmeligheter i trær, i skap, bak vinduer og i boblende krukker og glass i den onde dronningens kammer. Ved å vri på hjul, dra i fliker og åpne skap, vinduer og til og med bøker, får fortellingen en ekstra dimensjon. Det hele toppes med en to sides sprett-opp scene helt til slutt.

Nå skal det sies at jeg ikke har testet den på noen barn, men jeg koser meg i allefall med den. Jeg måtte søke opp kunstnerne etterpå, og da fant jeg mye fint. Noen av Basics arbeider kan du kikke på her, mens Sumberac har en hjemmeside her. Snakker om talent.

kortsagt-snøhvit

Om forfatteren:
stellaStella Gurney jobbet som redaktør i Walker Books og Templar før hun ble fulltidsforfatter og mor. Hun har flere barnebøker på samvittigheten, deriblant Calm Down Boris! og Stone Age Boy.
Infoskriv om forfatteren