En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Etter en slitsom uke med eksamen og diverse annet, er det deilig å endelig være ferdig. Jeg holder på med den postapokalyptiske 77 Days in September av Ray Gorham, der terrorister har detonert en bombe med en elektromagnetisk puls som har tatt knekken på hele USA. Vaskeseddelen sier følgende:

On a Friday afternoon before Labor Day, Americans are getting ready for the holiday weekend, completely unaware of a long-planned terrorist plot about to be launched against the country. Kyle Tait is settling in for his return flight home when a single nuclear bomb is detonated 300 miles above the heart of America. The blast, an Electro-Magnetic Pulse (EMP), destroys every electrical device in the country, and results in the crippling of the power grid, the shutting down of modern communications, and bringing to a halt most forms of transportation.

Kyle narrowly escapes when his airplane crashes on take-off, only to find himself stranded 2,000 miles from home in a country that has been forced, from a technological standpoint, back to the 19th Century. Confused, hurt, scared, and alone, Kyle must make his way across a hostile continent to a family he’s not even sure has survived the effects of the attack. As Kyle forges his way home, his frightened family faces their own struggles for survival in a community trying to halt its own slow spiral into chaos and anarchy.

Så langt kan jeg vel ikke påstå at den er det helt store, men emp er et spennende tema. Smakebiten kommer fra 50% inne i e-boka:

Kyle leaned back against the wheel of the semi and thought of his family in Montana, without him. As he did dozens of times each day, he wondered how they were doing. He’d give anything for a one-minute phone call. Pulling a handcart gave a person too much time to think.