I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Litteraturhuset i Oslo. Bildet er fra osloby.no.

– Riksantikvaren freder en rekke forskjellige bygninger i Oslo, deriblant Litteraturhuset.

Her er ti forslag til bøker for dem som aldri har lest ei bok før.

Her kan du lese en svensk kronikk om tendensene i sexlitteraturen ala Fifty Shades.

Albert Einstein skrev i en bibel. Bildet er fra huffingtonpost.com.

– En bibel signert av Albert Einstein gikk for svimlende $ 68500 under en auksjon i New York City.

Da barnebokfestivalen i Angola gikk av stabelen på torsdag, ble over 10 000 bøker gjort tilgjengelig. Guvernør i en av regionene, Manuel Campo, mener at festivaler som denne spiller en viktig rolle i utvikling av leselyst hos de små.

I går var det 75 år siden Supermann så dagens lys.

Audrey Hepburn. Bildet er fra huffingtonpost.com.

Her er et knippe “utilgivelige” endringer som ble gjort under filmatiseringer av bøker. Husk at her kan viktige deler av fortellingen ble avslørt, så les på eget ansvar.

Forfatter Anne Rice forsvarer tv-kokken Paula Deen mot det hun mener ligner på en “lynch mob”. Deen har vært i hardt vær i det siste blant annet grunnet nokså omfattende rasismeanklager.

– Turbulensen rundt Deen har ført til at forlaget hennes har droppet den kommende kokeboka hennes, som fløy rett til topps på bestselgerlistene etter at anklagene ble kjent. Til tross for at en rekke andre virksomheter har kuttet båndene til henne, var dette en overraskelse for mange.

Hunt Library. Bildet er fra techland.time.com.

Hva slags fremtid har bibliotekene i vente?

– Mofibo, den danske ebokstrømmetjenesten (er det egentlig et ord?), har fått en millioninvestering av venture-fondet Seed Capital.

– Longlist-en til årets South East Asian Write Award (SEA Write), en stor litteraturpris i Sørøst-Asia, har blitt publisert, og i år er det poesi som står i fokus.

Angelina Jolie. Bildet er fra Washingtonpost.com.

– Hva er det som gjør at vi aldri vokser fra eventyr?

Hvordan lese mer? Mye mer…

– Er du forfatter? Da kan kanskje denne artikkelen hjelpe deg med å utvikle hjemmesiden din.

Håkon Havik, leder i Ordflyt. Bildet er fra nrk.no.

– Du tenker kanskje at du ikke har nok tid til å lese, med så mye annet som ofte skjer i ferier? Hvorfor ikke begynne å høre på flere lydbøker?

– Kvinnelige forfattere i India skriver stadig mer erotikk, men gjør det under pseudonymer.

– I disse dager får en rekke danske forfattere utbetalt biblioteksavgift.

Kurt Vonnegut. Bildet er fra theaustralian.com.au.

Visste du at forfatter Kurt Vonnegut jobbet som bilselger på 50-tallet, og at han hadde en tendens til å kjøre som en villmann da han tok med potensielle kunder på prøvetur?

Havner Jane Austen på tipundsseddelen i Storbritannia, mon tro?

– NRK har samlet noen av bøkene vi har å glede oss til denne høsten.

Forfatter David Mamet sier: “Publishing is like Hollywood. Nobody does the marketing they promise.” Bildet er fra irishtimes.com.

Internett gjør selv-publisering (det å utgi bok uten forlag) enklere.

– Det er kanskje ingen overraskelse at vi låner mest krim på biblioteket.

Skoler i India snur opp ned på klassikere for å lære om likestilling. Tiltaket kommer som et resultat av voldtektsbølgen de har hatt, deriblant den svært brutale og dødelige gruppevoldtekten av en ung kvinne på en buss.

Forfatter Ted Dawe har skrevet kontroversielle Into the River. Bildet er fra nzherald.co.nz.

– En ungdomsbok har skapt stor kontrovers i New Zealand grunnet innhold om blant annet sex og narkotika. En bokhandel har for eksempel nektet å ta den inn, men til syvende og sist ble boka tatt i forsvar av dommeren.

– Den britiske eventen Independent Booksellers Week (IBW) gikk av stabelen denne helga, og 360 forskjellige uavhengige bokhandlere deltar. Dette er det sjette året IBW arrangeres, og årets utgave skal være “den største og beste hittil.”

– I tv-serien “Pawn Stars”, kom en kunde inn med en svært sjelden førsteutgave av Twenty Thousand Leagues Under the Sea av Jules Verne. De aller fleste kopiene forsvant under den store brannen i Boston i 1872, og nå eksisterer det bare omkring 50 eksemplar.

Illustrasjon fra guardian.co.uk.

Dette er den beste ferielektyren, i følge The Guardian.

– I et forsøk på å inspirere ungdom til å bli mer interessert i Shakespeare, kan man nå lese Star Wars i klassisk, Shakespearesk drakt.

– Dersom du skulle føle deg inspirert til å lære mer om Nelson Mandela i disse dager, har Washington Post fem forslag til deg.