Sjanger: Spenning/katastroferoman
Originaltittel: Fallvatten (2012)
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Lydbok
Lest av: Duc Mai-The
Oversatt av: Erik Krogstad
Forlag: Lydbokforlaget
ISBN: 9788242155702
Spilletid: 8 timer, 45 minutter
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka: “Fallvann” er en intens og åndeløst spennende katastroferoman – og samtidig full av Mikael Niemis varme, poesi og humor. Det har regnet uten opphold hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er gjennomtrukket – jorden er mettet. Det er her, hvor Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Og nede ved kysten ligger byene. En dag hender det som aldri skal skje. En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningene brister – en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram, og den skal én vei – nedover.
****

Det har pøst ned over lang tid nord i Sverige, og grensen for hvor mye vann jorden, elvene og dammene bak demninger kan håndtere blir nådd. En liten sprekk i en av demningene blir brått begynnelsen på en hensynsløs og dødelig flodbølge som på rekordtid vasker over befolkningen den møter på sin vei. Mikael Niemi har skrevet en spennende katastroferoman, der han fokuserer på skjebnen (og psyken) til en rekke vidt forskjellige karakterer.

Det hele foregår over en ganske kort periode. Det vil si, romanen begrenser seg til den tiden det tar for den gigantiske vannveggen å skylde nedover mot kysten, men siden han forteller om så mange forskjellige mennesker er resultatet en fyldig roman. En av karakterene som gjorde seg mest minneverdig var den fullstendig motbydelige Barney. Han er da virkelig ikke helt god i hodet, og tankerekkene (og de påfølgende handlingene) er svært ubehagelige. Ellers er det lett å finne tonen med helikopterpilot Vincent, og historien knyttet til ekskona hans og den gravide datteren. Dessuten var Lena var litt småmerkelig fra begynnelsen av, men det topper seg og blir nokså sprøtt etterhvert som katastrofen tiltar.

Den hyppige vekslingen mellom de forskjellige karakterene bringer med seg cliffhangere som perler på en snor, og det er vanskelig å legge den fra seg (eller trykke på pause i mitt tilfelle). I det ene øyeblikket hører vi om fullstendig usympatiske karakterer som er i ferd med å gjøre noe motbydelig, og i det neste hører vi om karakterer vi virkelig heier på. Det blir en berg-og-dalbane som minner om den buktende flodbølgen på vei ned fjellsiden. Heseblesende og medrivende, iblandet små, fine øyeblikk.

Duc Mai-The er en populær innleser, og det er vel fortjent. Han er vel strengt tatt helt i toppsjiktet blant de beste innleserne i Norge? Stilen hans funker fint, og han er svært behagelig å høre på. Jeg liker den vekslende intensiteten han gir til både handling og dialog (og monolog for den saks skyld). Bokens språk er lett tilgjengelig, og jeg får litt sansen for varmen og humoren Niemi klarer å skrive inn i en så dramatisk handling. Måtte for eksempel smile litt da et eksemplar av Populærmusikk fra Vittula (en annen av forfatterens bøker) ble skylt avsted. Samtidig er han ikke redd for å skrive om brutaliteten – den realiteten som kan oppstå når en slik katastrofe blir et faktum. Leseren (eller lytteren…) kjenner definitivt denne kontrasten i magen.

Jeg fikk ikke helt det jeg ventet meg. Jeg trodde nemlig at tidsspennet skulle være litt lengre. Jeg trodde at jeg skulle få høre litt om ettervirkninger. Det er det lite av. Niemi runder av på høyden av spenningen, når vi har blitt godt nok kjent med karakterene til å ville vite mer. Jeg synes dette var både fint og trist, fint fordi det står i god stil med intensiteten og cliffhangerne gjennom romanen generelt, trist fordi jeg vil høre mer. Jeg vil vite hvordan det går, om de usympatiske kommer unna med det forferdelige de gjør, og om de sympatiske klarer seg. Jeg vil vite mer om dynamikken mellom menneskene over tid. Dermed er jeg ambivalent til avslutningen, men tror egentlig ikke at den kunne ha blitt skrevet tilfredsstillende på noen annen måte enn nå.

Definitivt en foruroligende bok å lese/høre når regnet virkelig høljer ned utenfor vinduet…

kortsagt-fallvann

Andre bloggere om boka:
Solgunn sitt
LeseHorden
Les meg!
Med bok og palett
Karis bokprat
Bøker & bokhyller
Det leste i livet er gratis
Kari Nygaard

Om forfatteren:
Mikael Niemi (født 13. aug 1959) er en svensk forfatter. Han vokste opp i Nord-Sverige, nær grensa til Finland. Han begynte å skrive dikt og noveller som tenåring, og hans første diktsamling, Näsblod under högmässan ble publisert i 1988. Hans mest populære roman så langt, Populærmusikk fra Vittula, ble filmatisert i 2004 og har blitt oversatt til rundt 30 språk. Han er utdannet innen el-teleteknikk.
Wikipedia | goodreads