Sjanger: Klassiker/sakprosa/kunst
Originaltittel: Kunstformen der Natur (1904)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Heftet
Medforfattere: Olaf Breidbach, Irenäus Eibl-
Eibesfeldt, Richard Hartman
Forlag: Prestel
ISBN: 9783791319902
Sider: 137
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: The geometric shapes and natural forms, captured with exceptional precision in Ernst Haeckel’s prints, still influence artists and designers to this day. This volume highlights the research and findings of this natural scientist. Powerful modern microscopes have confirmed the accuracy of Haeckel’s prints, which even in their day, became world famous. Haeckel’s portfolio, first published between 1899 and 1904 in separate installments, is described in the opening essays. The plates illustrate Haeckel’s fundamental monistic notion of the “unity of all living things” and the wide variety of forms are executed with utmost delicacy. Incipient microscopic organisms are juxtaposed with highly developed plants and animals. The pages, ordered according to geometric and “constructive” aspects, document the oness of the world in its most diversified forms. This collection of plates was not only well-received by scientists, but by artists and architects as well. Rene Binet, a pioneer of glass and iron constructions, Emile Galle, a renowned Art Nouveau designer, and the photographer Karl Blossfeld all make explicit reference to Haeckel in their work.
****

Har du hørt om Ernst Haeckel? Om du ikke kjenner til navnet hans, kjenner du kanskje til embryo-tegningene hans – eller i det minste hvor kontroversielle de har vært. På hans tid var det en relativt stor enighet om at alle skapninger er rimelig like i begynnelsen av utviklingen sin. Haeckel gikk et hakk lengre og mente i korte trekk at skapninger utvikler seg gjennom trekk fra tidligere stadier i evolusjonen. Dermed starter vi alle likt, men noen utvikler seg lengre enn andre. Rekapitulasjonsteorien er muligens det norske navnet..? Uansett: Dette var slett ikke alle enig i, og i dag er det ingen grunn til å holde på denne teorien. Men embryo-tegningene hans er fortsatt et yndet stridseple.


Det ble kjent at tegningene hans ikke var så nøyaktige som han gav inntrykk av, og tilhengere av intelligent design og kreasjonisme bruker av en eller annen grunn det faktum at disse tegningene vises i moderne lærebøker for å illustrere at evolusjon er bare tull (siden disse tegningene ikke er nøyaktige, og tilpasset Haeckels teori). Nå har jeg fortsatt tilgode å se disse i lærebøker, i allefall som noe annet enn en referanse til evolusjonsteoriens historie, men det er en annen sak. Hele denne saken er egentlig en annen sak, jeg bare nevner det fordi det godt kan hende at du har sett noen av tegningene til Haeckel uten at du vet at det er hans. For er det noe han skal ha all ære for, er det tegneferdighetene sine.

Kunstformen der Natur ble først gitt ut i 1904, og inneholder en samling av illustrasjonene hans. De er så uendelig vakre at det gjør litt vondt i hjertet. Dersom man legger det faktum at han var biolog litt i bakhodet og fokuserer på dette som kunstneriske tolkninger av naturen, så gjør det ingen verdens ting at ikke alt han gjorde var helt nøyaktig. Han er kanskje mest kjent for de forskjellige manetene sine, om vi ser bort fra embryoene. Boka snakker best for seg selv, så du skal få noen bilder. Dere må bare tilgi at det er litt lunkne mobilbilder, men sånn er det.

IMAG0934

IMAG0926

IMAG0928
IMAG0935

IMAG0929

IMAG0932

Om du ikke blir overbevist av bildene mine, kan du blant annet gå hit for å se bedre bilder. Boka er nokså stor med sine 31 x 20 cm. I denne utgaven følger det med en del med fakta om Haeckel og arbeidet hans. Jeg har hørt rykter om at mange kunststudenter bruker Haeckel i studiene sine, og det har jeg full forståelse for. Symmetrien, fargene, detaljene… Det er en fryd for øyet. På jakt etter en coffee table-bok? Velg denne. Helt perfekt. Unødvendig å legge til mer.

kortsagt-artforms

Om forfatteren:
Ernst Heinrich Philipp August Haeckel (1834-1919) var en tysk biolog, naturhistoriker, filosof, lege, professor og kunstner som bidro til å oppdage og gi navn til tusenvis av nye arter. I tillegg var det Haeckel som stod for mange begreper vi bruker i dag, deriblant antropogeni, økologi, rekke (i biologiens forstand), fylogenetikk og stamcelle. Han utviklet den kontroversielle teorien om at skapninger utvikler seg gjennom alle de tidligere stadiene i evolusjonen. Han møtte Charles Darwin, og bidro til at evolusjonsteorien ble viden kjent. I 1869 var han i Norge for å forske. Han og kona Agnes fikk tre barn.
Wikipedia | goodreads | Store norske leksikon