I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

JK Rowling. Foto: aftenposten.no/Carlo Allegri/NTB Scanpix

– JK Rowling gav i april ut ei krimbok under psevdonymet Robert Galbraith – men har nå blitt avslørt som forfatteren. Hun sier selv at hun gjerne skulle holdt det hemmelig enda litt lenger, og at det var deilig å gi ut ei bok uten alt forventningspresset. Boka, The Cuckoo’s Calling, har generelt fått god kritikk fra pressen.

I Thailand dukker det snart opp virtuelle bokhandlere rundt omkring. Her kan kundene søke på, bla i og kjøpe flere hundre tusen bøker.

Også i Kina satses det på det digitale, og forlagene må jobbe annerledes nå som papirsalg er på vei ned.

Joffrey på Jerntronen i tv-serien Game of Thrones. Foto: nrk.no/HBO, hentet fra dagbladet.no.

– Jerntronen ser egentlig mye tøffere ut enn det vi kjenner den som fra tv-serien Game of Thrones, røper forfatteren George R.R. Martin.

– Er science fiction-klassikeren Dune av Frank Herbert kanskje enda mer aktuell i dag enn den var da den ble gitt ut?

– Skrivemaskinen lever fortsatt, og forfatter Robert Neuwirth har over førti av dem.

Jens Stoltenberg, keiser Akihito, diktator Idi Amin og en ukjent aboriginer deler omslaget til Race av John R. Baker. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix/Faksimile/vg.no.

– Statsminister Jens Stoltenberg har fått den tvilsomme “æren” å pryde omslaget til en britisk, kontroversiell bok om raseforskjeller. Med ham på omslaget er diktatoren Idi Amin, den japanske keiseren Akihito og en ukjent aboriginer. Statsministerens kontor var ikke kjent med omslaget.

– Det er vanskelige tider for den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble, og nå forlater CEO Michael Lynch foretaket.

– … Hva innebærer det for kriserammede Barnes & Noble?

Kulturminister Hadia Tajik (AP). Foto: Bjørn Langsem/dagbladet.no

Bokloven trår neppe i kraft før Stortingsvalget.

Priskrigen på bokstrømmetjenester er allerede i gang i Danmark. En drøy uke etter Mofibo ble lansert kommer nettbokhandelen Riidr med et alternativ.

– Skulle du finne deg selv i Shanghai, Kina i august og/eller november, kan det være en idé å stikke innom bokfestivalene som arrangeres.

Viragoforfatterne Mary McCarthy og Vita Sackville-West. Foto: telegraph.co.uk/Getty Images

Virago, et forlag som utelukkende gir ut kvinnelige forfattere, fyller 40 år. Dette feires blant annet med at ti kvinnelige forfattere forteller om sine favorittbøker.

Les utdrag fra Karin Fossums nyeste bok her.

Forlaget til Vikram Seth krever visstnok å få igjen pengene da forfatteren ikke klarte å levere manuset til oppfølgeren til A Suitable Boy innen deadline.

Bill Gates. Foto: politiken.dk/Lee Jin-man/AP

– Bill Gates har fått øynene opp for planene om det gigantiske biblioteket i Aarhus i Danmark, og støtter de fremtidsrettede ideene med omkring 6 millioner kroner.

– Pattie Mallette, moren til Justin Bieber, gir nå ut en biografi rettet mot ungdom, men utelater enkelte vanskelige deler av historien sin.

The Independent har en guide for alle som er interesserte i historiske romaner.

Melvyn Bragg. Foto: telegraph.co.uk/Christopher Jones

Forfatter Melvyn Bragg er svært misfornøyd med ateister som ikke respekterer kristendom. Kristne bør i følge ham respekteres for sin historie og bidrag til menneskeheten.

– Hvordan vil fremtidens lærebøker se ut? Inkling mener å ha svaret.

– Manuset til Samuel Becketts debutroman Murphy ble solgt for litt under en million kroner på auksjon i London. Du kan også lese om Samuel Beckett i dette intervjuet av forleggeren og vennen hans.

Foto: Ellen Willis, via epicreads.com.

Ti steder det er fint å ha ei bok tilgjengelig.

– Hvem ødela humaniora? Det lurer Wall Street Journal på.

En domstol har erklært Apple skyldige i beskyldningene om prisfiksing.

En scene fra Hodejegerne illustrerer krimkonkurransen til The Telegraph. Bildet er fra telegraph.co.uk.

The Telegraph arrangerer krimkonkurranse og lokker med at du kan bli gitt ut på forlaget til blant annet Jo Nesbø og Henning Mankell. Konkurransen er åpen for alle så lenge manuset er skrevet på engelsk.

– … ikke nok med det: du kan få skrivetips fra kjente forfattere. Jo Nesbøs tips ligger allerede ute her og her.

Forleggere i Kenya er ikke særlig fornøyd med moms på bøker.

Til Paris i ferien? Bildet er fra blogg.nrk.no.

– NRK har boktips enten du skal til Paris, Berlin, Barcelona eller New York.

– Også The Telegraph tilbyr guidede litterære turer til en rekke steder: England, Spania, India, Australia, New York, Sør-Amerika, nordlige strøk, Midtøsten, Øst-Afrika, Tyrkia, Frankrike, Russland og Kina.

– Og her er the Guardians tips til sommerlektyren.