Den årvisse Aschehougprisen ble delt ut på forlagets hagefest 29. august. I år gikk prisen til Erlend Loe. Forfatteren debuterte i 1994 og har siden utgitt en rekke bøker for barn og voksne.

«Erlend Loe er en språkkunstner som elegant tøyler og underspiller sine hovedpersoners amokløpende indre monologer. Hos Loe er det absurde aldri noe truende, det synes snarere å være en form for upolitisk fremmedgjøringseffekt, en måte å vriste nye erkjennelser ut av et kjent stoff på.»

«Alle Loes romaner utgjør et parallelt univers. Kurt-bøkene, elsket av både voksne og barn, utgjør i så måte et parallelt univers til det parallelle universet. Truckføreren Kurt er den av Loes figurer som tydeligst er en «family man». Loes familie er et kollektiv av enkeltindivider som lever i konstant disharmoni innenfor trygge rammer.»

– Han har alltid et moment av overraskelser, bilder og situasjoner. Loes forfatterskap er lys, og litteraturen han leverer er for barn i alle aldre, sa Knut Hoem i juryen.