Hvordan ville et samfunn bestående av bare ett kjønn fungere? Eller samfunn helt uten kjønn? Hva vil det egentlig si å være kvinne? Mann? Det har mange forfattere spurt seg selv om gjennom tidene, og det er særlig kvinnesamfunn som har blitt utforsket. Kanskje ikke overraskende gitt det mannlige kjønns dominans i store deler av historien. Men det finnes også eksempler der rene mannssamfunn blir skildret, og her er en liten oversikt over noen av bøkene (merk at jeg selv ikke har lest alle, og ikke kan gå god for hverken kvalitet eller hva slags motiver forfatteren måtte ha). Om du kjenner til bøker som burde nevnes i denne konteksten, er det bare å legge igjen kommentarer!

Kvinner

HERLAND av Charlotte Perkins Gilman, skrevet i 1915, utgitt i 1979
Herland er fortellingen om et samfunn bestående av bare kvinner, og som reproduserer aseksuelt. Resultatet er et utopisk samfunn, fritt for krig, konflikt og undertrykkelse. Historien er fortalt fra perspektivet til en mannlig sosiologistudent som besøker området.

Boken er ikke lenger beskyttet av opphavsrett og kan lastes ned gratis som e-bok.

NOMANSLAND av Lesley Hauge, utgitt  i 2010
En gang i fremtiden finnes en isolert, værbitt øy bebodd av bare kvinner. Blant disse kvinnene finnes en gruppe tenåringer, trente Trackers hvis jobb er å beskytte samfunnet fra den store fienden. Og fienden? Det er menn, blir de fortalt. Men når jentene kommer over et lite skattekammer av etterlevninger fra fortiden, stappfull av dameblader, sminke og høyhælte sko, settes alt de har lært på prøve.


AMMONITE av Nicola Griffith, utgitt i 1992
Denne prisvinnende romanen er fortellingen om Marghe Taishan, som reiser til planeten GP som antropolog. På planeten, som går under navnet Jeep, finnes et virus som tar livet av alle hankjønn (og noen kvinner) som får det.


THE FEMALE MAN av Joanna Russ, skrevet i 1970, utgitt i 1975
Denne forfatteren er en velkjent feminist som stadig utfordret diskriminerende syn på 1970-tallet, og denne romanen er et av flere uttrykk for dette. Den følger fire forskjellige kvinner som lever i parallelle universer, som alle blir forskrekket når de besøker hverandres universer og ser hvor annerledes syn det er på kjønn. Hva betyr det egentlig å være kvinne?


CONSIDER HER WAYS av John Wyndham, utgitt i 1956
I denne science fiction-novellen blir historien fortalt fra perspektivet til en kvinne som har mistet hukommelsen og våkner opp i en kropp som ikke er hennes. Minnene kommer så gradvis tilbake..,. Tittelen er basert på det følgende fra Salomos ordspråk: “Go to the ant, thou sluggard; consider her ways, and be wise”.


EVE-TRILOGIEN av Anna Carrey, utgitt fra 2011
Året er 2032, seksten år etter at nesten alle mennesker ble utslettet av et dødelig virus. Eve er en av mange jenter som bor på en jenteskole, omgitt av høye murer som beskytter dem mot den største faren: menn. Men så oppdager Eve en ekkel hemmelighet om kostskolen, og hun må komme seg vekk. Ut dit, til de forferdelige mennene som ikke skyr noen ting. Er de så ille?


THE CLEFT av Doris Lessing, utgitt i 2007
Denne historien fortelles av den romerske historikeren Nero, som har puslet sammen biter av en alternativ historie og funnet ut at menneskeheten i begynnelsen utelukkende bestod av kvinner som reproduserte aseksuelt. Disse kvinnene, som kalte seg selv Clefts var en rolig rase med få problemer – helt til en av dem fødte en mann.


CAPILLARIA
av Frigyes Karinthy, utgitt i 1921
I motsetning til mange andre bøker om rene kvinnesamfunn, er dette definitivt mer dystopisk enn utopisk. Romanen skildrer et undersjøisk samfunn styrt av kvinner der mennene ikke bare er svært undertrykte slaver, men også har utviklet seg til noen ugjenkjennelige skapninger som bare blir brukt som et middel for reproduksjon og mat. Dette er en mørk, satirisk roman som flere ganger har blitt anklaget for å fremme et svært negativt kvinnesyn.


DAUGTHERS OF A CORAL DAWN av Katherine V Forrest, utgitt i 1984
Denne moderne klassikeren forteller historien om en gruppe kvinner som flykter fra et undertrykkende samfunn med det mål å danne sitt eget.


HOUSTON, HOUSTON, DO YOU READ? av James Tiptree, utgitt i 1977
Denne novellen følger tre mannlige astronauter som havner midt i en kraftig solstorm. Skipet er skadet, og de får ikke kontakt med Houston hjemme på jorda. Men så begynner de å plukke opp noen merkelige signaler: alle som snakker er kvinner med australsk aksent, og selv om de forstår det meste som blir sagt, dukker det opp fullstendig ukjent slang fra tid til annen. Hva er dette? Noen som prøver å lure dem?


THE GATE TO WOMEN’S COUNTRY av Sheri S Tepper, utgitt i 1987
Romanen er satt til et post-holocaustsamfunn dominert av kvinner. Mennene blir luket ut og plassert i en lukket, militær avdeling, og for kvinnenes del finnes det to valg: enten blir man med i den undertrykkende polygamiske sekten som er i ferd med å gå under gjennom innavl, eller så blir man med i det strengt diktatoriske lederskapet.
.
.
.

Menn

ETHAN OF ATHOS av Lois McMaster Bujold, utgitt i 1986
I denne forfatterens tredje roman møter vi Ethan, som har vokst opp på en planet med bare menn. Når han må forlate planeten, finner han seg selv i en forvirrende verden som er forskjellig fra hans egen. Det er særlig en person – en kvinne – som vekker følelser i ham som han har vanskelig for å forklare.


THE CRIME AND THE GLORY OF COMMANDER SUZDAL av Cordwainer Smith, utgitt i 1964
Denne novellen handler om kommandør Suzdal, som blir sendt på et enmannsoppdrag for å utforske et område. Når han kommer frem, oppdager han at en pest har skylt over beboerne, og den eneste måten de kunne redde kvinnene på var å forvandle dem til menn. Mangelen på kvinner har fått negative konsekvenser for samfunnet.
.
.
.
.

Kjønnsløse samfunn


VENUS PLUS X av Theodore Sturgeon, utgitt i 1960
Hovedpersonen Charlie Johns blir kidnappet og sendt til den futuristiske verdenen Ledom. Her er ingen vold. Teknologien har overvunnet hungersnød, forurensning, overbefolkning – selv tid og rom. Det merkeligste av alt er allikevel at det ikke finnes ulike kjønn.


THE LEFT HAND OF DARKNESS av Ursula K le Guin, utgitt i 1969
En menneskelig ambassadør reiser av sted til planeten Winter, en verden der innbyggerne kan velge – og bytte mellom – kjønn. Målet er å inkludere Winter i den stadig større intergalaktiske sivilisasjonen, men for å få til det må han først komme over sine egne fordommer.


WRAETHTHU-BØKENE av Storm Constantine, først fortalt om i 1987
I denne serien blir vi kjent med Wraeththu-folket, en ny og bedre variant av mennesket.