Sjanger: Novelle/humor/thriller
Originaltittel: The Goodreads Killer (2013)
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: e-bok
Illustrert av:
Oversatt av:
Forlag: Baby Ice Dog Press
ASIN: B00DFHFGEK
Sider: 65
Kilde: Lastet ned gratis fra Amazon

****
Forlaget om boka: Thomas Ultorem’s burning obsession to make it as a writer has broken him. And in the chaotic world of his disintegrating psyche, someone’s got to pay… The Goodreads Killer – Talk is cheap but murder costs nothing.
****

I samme fart som forfattere har begynt å publisere bøker uten forlag (såkalt self/vanity-publishing), har en gruppe vanlige lesere vokst frem som anmeldere (eller hva man nå vil kalle det) på nettet, både som bokbloggere og i enda større grad på litterære nettsamfunn. Goodreads er verdens største med sine omkring 20 millioner brukere, og i en litt unik posisjon i at den til dels er en database med litteratur og informasjon om forfattere fra hele verden, dels et sted for mer eller mindre glade amatører gir stjerner til bøkene de har lest og skriver det de mener, og dels et nettsamfunn der man kan delta i grupper, kommentere på det andre gjør og møte andre lesehester med samme interesser som en selv. På toppen av det hele er det mange forfattere på Goodreads. Det er lagt opp slik at forfattere kan ta kontroll over forfattersiden sin, og alle slike forfattere blir markert med Goodreads Author i parantes.

Når amatørkritikere og forfattere klasker sammen i en tastaturkrig på nettet blir det kaos. Mange skriver slakt av bøker – og mange gjør det på en svært vittig måte, der ting ofte settes litt på spissen og personkarakteristikker rettet mot forfatteren blir litt i voldsomste laget. Vi har alle sett gif-omtalene der. Dette er vanskelig å svelge for mange forfattere, og særlig de selvpubliserte har nok en tendens til å føle det litt sårt (de har ikke forlagskonsulenter og agenter å støtte seg på, og har antageligvis brukt en del penger på utgivelsen). Jeg har besluttet å vanligvis ikke lese/skrive om slike bøker her på bloggen å ikke anmelde egenpubliserte bøker, delvis av den grunn jeg nettopp nevnte, og delvis fordi disse bøkene nesten utelukkende er unødvendig dårlige (fordi de mangler kritiske øyne i skriveprosessen).

Men så fikk jeg øye på denne boka her, og kunne ikke dy meg. Det har vært en del kontrovers rundt forfattere og deres møte med både goodreads- og amazonbrukere. På bloggen Pocketful of Books kan du lese spalten Authors behaving badly (og det skal for øvrig være sagt at det slett ikke bare er selvpubliserte forfattere som havner i denne spalten). På motsatt ende av spekteret har det også oppstått reaksjoner, blant annet med bloggen Stop the Goodreads Bullies.

Med så store gnisninger mellom lesere og forfattere har det bare vært et tidsspørsmål før ei bok som denne dukker opp. Protagonisten Thomas er en forfatter som egentlig har bestemt seg for å aldri skrive mer igjen etter å ha blitt slaktet av særlig en bruker på goodreads. Bryan Acari som han heter er blant dem som har vittige navn på bokhyllene sine, og Thomas’ bok havnet i pigs-write-better-than-this på toppen av at den ble slaktet på den måten svært mange ekte goodreadsbrukere skriver: vittig og brutalt.

Thomas blir så kontaktet av et byrå som hevder å hjelpe kunstnere. Hjelpen de tilbyr er å drepe Bryan Acari. Og Thomas sier ja. Med andre ord: denne boka er en ren hevnfantasi fra forfatterens side, som for øvrig har publisert denne boka selv. Og hva skal man si til sånt?

Boka er ikke veldig godt skrevet. Plottet er ikke veldig avansert, og det er klisjeer på klisjeer der vi beveger oss gjennom forfatterens våte hevndrøm. Ikke bare tas vi med på dette vanvittige drapstoktet til Thomas, men han får på ferden også den diggeste dama han noen gang har vært borti, og sexscenen er rimelig klein.

Jeg gav boka 2/5 på goodreads og 2/6 på bokelskere, og den eneste grunnen til at det ikke blir bunnkarakter er fordi jeg synes ideen var morsom. Jeg lo faktisk høyt da jeg først leste om boka. Men der stoppet det brått. Synd gjennomføringen egentlig bare gjør at det er lettere å støtte amatørkritikerne enn det er å støtte amatørforfatterne…

Internett kan være rått og brutalt, og jeg beundrer virkelig motet til enhver forfatter som tør å publisere fortellingen sin. Jeg er neimen ikke sikker på om jeg hadde turt det, når jeg leser noen av de mest personlige og minst konstruktive (men ofte underholdende) slaktene som finnes der ute. Som bokblogger streber jeg selv etter å behandle forfatteren og boka med respekt, og om ikke annet så er definitivt denne novellen et levende eksempel på de mørkeste områdene på internett. Når man sitter bak tastaturene sine og hamrer i vei, er det mange som glemmer at det sitter mennesker i andre enden. Tommelfingerregelen om at hvis man ikke hadde sagt det til personens ansikt, bør man heller ikke si det på nettet blir ignorert av mange.

Forfatteren har uansett klart å hisse på seg flere goodreadsbrukere, så målet hans er vel oppnådd, får man anta. For min del ble det ikke annet enn en morsom ide som var dårlig gjennomført, dog samtidig som den setter fokus på det mange opplever som en ukultur på steder som goodreads.

Så får vi bare håpe at forfatteren ikke dreper meg…

kortsagt-goodreads

Om forfatteren:
Dave Franklin, født i Wales, fikk sin første novelle publisert i et fiskerblad som 16-åring. Han emigrerte etter hvert til Australia og jobbet som journalist før han deretter flyttet til Korea og lærte bort engelsk i tre år. Han har en rekke utgivelser på samvittigheten, men enkelte argumenterer for at novellen som ble publisert da han var 16 faktisk var karrierens høydepunkt.
goodreads