Rikke FrøylandFår man NBI-stipendet, må man holde en forelesing, slik er regelen. I år er det Rikke Frøyland som har mottatt stipendet, og denne uka holder hun derfor forelesingen Tro, tvil og ærlighet. Tre oppvekstskildringer i tegneserieform på Norsk Barnebokinstitutt. De tre tegneseriene hun har sett på, er Neste gang blir alt riktig og Blankets og Hitler, Jesus og farfar av Lene Ask, og Blankets av Craig Thompson, som alle befinner seg i grenselandet mellom ungdomslitteratur og voksenlitteratur. Vi har frittet henne ut om hva hun skal snakke om på forelesingen.

Av Elen Betanzo

– Hvorfor tegneserier?

– Jeg synes tegneseriemediet er et spennende medium, og er fascinert av måten tegneserier forteller på, gjennom kombinasjon av ord og bilder. Mediet har tradisjonelt sett ofte blitt nedvurdert, noe jeg mener er ufortjent.

Verkene jeg har jobbet med nå, er valgt både ut fra egen interesse (at jeg selv liker verkene godt og mener de er av høy kvalitet), og ut fra et tematisk slektskap mellom dem; de skildrer kristen barndom/oppvekst.

– Du har sett på sammenhengen mellom outsideren i tegneserien og tegneserien som outsidermedium. Hvilket forhold fant du?

– Jeg mener at  den lave statusen som tegneseriemediet lenge har hatt, kan ha bidratt til en større frihet med tanke på hva som fortelles i tegneserier. Kunstneren som er hovedperson i Hitler, Jesus og farfar spør seg om hennes selvportretter virkelig er «et viktig bidrag til verden», og dette virker hemmende. Kanskje er ikke forventningene til tegneserier de samme som til andre, mer anerkjente kunstformer, og dette kan i sin tur gi rom for andre fortellinger og et annet fokus.

– Hva gjør det med verkene at flere av dem har selvbiografiske elementer?

Blankets og Hitler, Jesus og farfar er selvbiografiske, og jeg har sett på hvordan disse tekstene på forskjellige måter sender signaler om at «dette virkelig har skjedd», og at det er identitet mellom forfatter, forteller og hovedperson. Jeg kommer for eksempel inn på hvordan innslag av fotografier i et av verkene knytter fortellingen til verdenen utenfor og sender signaler om at dette har skjedd i virkeligheten.

Blankets_cover Hvilken tegneserie setter du høyest i hele tegneserieuniverset? 

– Det var vanskelig å svare på. Må jeg velge én? Blankets og Hitler, Jesus og farfar står høyt opp på listen. Det gjør også Fallteknikk av Inga Sætre, Glimt av Rikke Bakman og Rocky av Martin Kellerman.

 

Forelesningen finner altså sted på Norsk Barnebokinstitutt i 4. Etasje på ”Halvbroren”. Datoen er torsdag 5. september. Adressen: Observatoriegaten 1b (Solli Plass), Oslo.

 

Les mer her: http://barnebokinstituttet.no/artikkel/1319/nbi-stipendforelesningen-2013-tro-tvil