Dogs/Gods (2010), Abrams, 216 s        More Than Human (2012), Abrams,
ISBN: 9780810996533                             312 s, ISBN: 978141970552
Kilde: kjøpt selv                                        Kilde: kjøpt selv

Faste lesere vet at jeg har en greie for sakprosa, coffee table books (kaffebordsbøker?) og estetisk vakre bøker, så hva bedre finnes enn bøkene til Tim Flach? Ikke så mye, tror jeg.

Flach har lenge engasjert seg for dyr, og har etablert seg som en av de mest distinkte dyrefotografene som finnes i dag. Han har et helt spesielt uttrykk, og er svært lett gjenkjennelig i sin stil, som ved første øyekast fremstår som steril og vitenskapelig. Det er ikke helt uten grunn. Flach er opptatt av hvordan vi mennesker tilegner dyr menneskelige egenskaper, og gjør et poeng av dette i mange av bildene sine, ved å ofte ta dyrene ut av sitt naturlige element og inn i et nøytralt studio. Antropomorfisme er en uting, og mange dyr er stuck i et unaturlig liv fordi vi ikke ser dem for det de er, og fordi vi måler deres verdi og intelligens ut ifra oss selv og ikke dem selv. Denne tendensen er noe av kjernen til Flachs arbeid, men for min del er resultatet tosidig: på den ene siden settes søkelyset på menneskeliggjøring av dyr, men på den andre siden kan bilder som dette rive oss litt ut av nettopp denne forestillingen om at dyr kun i egenskap av å være ikke-menneske automatisk har mindre verdi. Og når sant skal sies, så er det latterlig å måle alle skapningers intelligens på én skapnings (våre) premisser. Selvsagt er en hai dum hvis vi ser på hvor flink den er til å bruke datamaskiner, men mennesker er jaggu ganske dumme sammenlignet med haien om vi måler svømmedyktighet.

Uansett. Det er dette som opptar Flach når han fotograferer dyr, og han er virkelig fantastisk dyktig. Dere skal få noen bilder fra bøkene, som for øvrig er store, tunge saker på flere kilo hver. Det nytter ikke å forsøke å beundre dem mens man holder dem. Jeg lå rett ut på gulvet mens jeg bladde i dem, og det kommer jeg garantert til å gjøre igjen og igjen og igjen.

Fra Dogs/Gods. Bak all denne dekoren finnes en fem år gammel hvit puddel ved navn Falcor.

Fra Dogs/Gods. Dette er pulien Andy. Denne pelsen krever mye arbeid, og det kan ta omkring seks år før den ser ut som den gjør på Andy.

Dra Dogs/Gods. Huskyer på Island.

Fra Dogs/Gods. Prisvinnende Nepolitansk Mastiff ved navn Ercole.

Fra More Than Human. To hunn-bonoboer i et privat øyeblikk (som ikke nødvendigvis betyr det samme som det gjør for mennesker).

Fra More Than Human. Denne kyllingen er avlet frem uten fjær for å gjøre matproduksjonen mer effektiv og praktisk.

Fra More Than Human. Ei lappugle.

Fra More Than Human. En sjelden hvit tiger. Ulike varianter av tigeren og andre store kattedyr oppstår ikke naturlig, men er et resultat av målrettet avling for underholdningens skyld.

Julegave til alle dyre- og kunstelskere!

kortsagt-timflach

Om forfatteren:
Tim Flach (f. 1958) er en britisk fotograf som har fått mye oppmerksomhet for sine konseptuelle dyreportretter. I tillegg til Dogs/Gods og More Than Human har han gitt ut Equus, som inneholder hesteportretter. Han studerte Communications Design ved North East London Polytechnic fra 1977-80 og Photography and Painted Structures ved Saint Martin’s School of Art (1982-83). Blant oppdragsgiverne hans er Sunday Times, Cirque de Solei, Sony og luksusmerket Hermés. Han har vunnet flere priser.
Hjemmeside | Wikipedia | goodreads