I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.
– Det blir ny film basert på Harry Potter-universet, og JK Rowling skal stå for manuset.
– Årets bokbloggtreff gikk av stabelen på lørdag, og her er mitt innlegg om den faglige delen. Ellers kan du sjekke hva andre bloggere har å si her.
– Kulturminister Hadja Tajik har ikke gitt opp håpet for bokloven enda. Om den forsvinner, vil trolig Apple og Amazon bli viktigere for bokmarkedet enn Høyre og FrP.
– En imponerende visuell representasjon av Bibelen.
– Kortlista til Bookerprisen har blitt publisert, men hvordan gjetter du riktig på hvem som vinner? Ikke ved å lese bøkene… Prisen åpnes forøvrig for å la amerikanere delta fra 2014, men ikke alle er fornøyd med dette. Da bør kanskje britene kunne vinne Pulitzer-prisen?
– Nordens største bokhandel, Eldorado, åpnet i forrige uke. De har store planer.
– Kinesiske foreldre ønsker strengere regulering av hva som gis ut av barnebøker. De mener at profitt har begynt å overstyre tematikk.
– Alle de fire nominerte til oversetterprisen Bastian 2013 kommer fra BVT-forlagene; tre av dem Bokvennen og en fra Solum. Dette er ikke overraskende, mener leder i norsk oversetterforening Cecilie Winger, for i en tid der det går mye i lett krim og dameromaner, satser BVT-forlagene tungt på klassikere og kvalitet.
– Danske forlag har blitt forsøkt svindlet.
– Den nye “homolovgivningen” i Russland setter sinnene i kok hos mange, også forfattere.
– Open Book Festival i Sør-Afrika blir bare bedre og bedre.
– Tiden forlag har flyttet hjemmefra i år, og ønsker å gi noe tilbake til forfatterne med arrangementsrekken Samtaler om skriving.
– Selv om selvpublisering ikke er kjempevanlig her i Norge enda, pumpes det ut flere hundre slike bøker hver måned i Danmark. Om du lurer på om dette er noe for deg, kan du lese denne kronikken.
– Juritzen forlag fortsetter å gjøre det bra, og regner med å passere 50 millioner i år.
– Hvor ondskapsfull var Charles Dickens egentlig mot karakterene sine? Denne oversikten har svaret.
– James Patterson donerer $1 million til uavhengige bokhandlere.
– Anders Behring Breiviks mor prøvde sitt beste å stoppe boken om henne selv før hun døde. Den blir allikevel gitt ut i løpet av høsten.
– I dette intervjuet forteller Richard Dawkins at han ikke er spesielt begeistret for Jane Austen, fordi han ikke klarer å engasjere seg for hvem som skal gifte seg med hvem, og hvor rike de er.
– Julianne Moore trer inn i filmatiseringen av den siste boka i The Hunger Games som president Alma Coin.
– Olaf Windsløw, leder i den danske bokhandlerforeningen, har skrevet brev til kulturministeren sin. Samtidig sier tidligere forlagssjef Morten Hesseldahl at forlagene har seg selv å takke.
– Fra leirtavle til lesebrett – en oversikt.
– En bilist ble fotografert med nesa i ei bok mens han kjørte i over 110 km/t.
– Her er et knippe vitser bare boknerder forstår.
– 50 flotte kaffebordsbøker til den sofistikerte.
– Her er en fotoreportasje fra den største bokfestivalen i Øst-Afrika.
– Oversettelser er en snarvei til en annen verden.
– Ellen Boen fra det danske oversetterforbundet påpeker at det oversettes stadig mindre utenlandsk litteratur, og ønsker dialog med forlagene.
– Denne tegneserien er laget av en rekke GIFer.
– Ni sci fi-oppfinnelser Huffington Post skulle ønske fantes i virkeligheten.
– For første gang i Norden gis en svensk roman ut i avsnitt.
– Den britiske forfatteren Philip Pullman mener at ulovlig fildeling er det samme som å fysisk stikke hånda ned i lomma til noen og stjele lommeboka deres.
– Amazon står nå for 79% av det britiske ebokmarkedet.
– En australsk mann som ble født så deformert at moren hans ikke hadde lyst til å ta ham med hjem, har nå “funnet skjønnheten i en stygg historie“.