2b795f8a4e46d93c2d6cdbd3e0c5acb37abdb3bf9267a652a6b33b7ePersisk kultur har alltid fascinert meg, og jeg følger alltid ekstra godt med når det dukker opp bøker fra Iran. Tak over Teheran er skrevet av Mahbod Seraji og kom ut i 2009, og i Norge i 2012 (Cappelen Damm). Originalt er boka på engelsk fordi forfatteren flyttet til USA da han var 19 år.

Boka handler om 17 år gamle Pasha. Vi følger han og bestekompisen Ahmed gjennom sommeren 1973. Det er urolige år i Iran med en Shah som ikke er spesielt populær og hans hemmelige politi SAVAK som overvåker all mistenkelig atferd i landet. Pasha og Ahmed blir kjent med Doktoren, en mann med politisk interesse og stor motstand mot Shahen. Samtidig forelsker begge gutta seg i hver sin jente og persisk kjærlighet er ikke noe småtteri, det er store følelser som Seraji beskriver. Snart blir de fire ungdommene blandet inn i uroligheter, og det er er Zari, Pashas kjærlighet som må ta de største og vanskeligste valgene underveis.

Jeg likte mange aspekter ved boka. Ofte beskriver romaner fra Iran tiden etter revolusjonen. Det er interessant å lese fra denne tiden, da Shahen fremdeles hersket. Beskrivelsene av Teheran, persisk kultur og relasjonene mellom venner og familie – det er flott lesning. Jeg skulle ønske jeg var der på taket sammen med ungdommene, jeg blir rørt av gjestfriheten, av kjærligheten og av styrken i vennskapet mellom de unge. Det er morsomme sideblikk inn på iransk kultur og litt selvironi er det også plass til. Boka er lettlest og språket glir godt.

I  min lesning ble det største problemet plottet og hovedhandlingen. Det faller som et korthus til slutt – uten å spoile så kan jeg bare si at jeg egentlig ikke forstår hvorfor Zari gjør det valget hun gjør til slutt – jeg finner ikke motivasjonen hennes. Det er rett og slett ikke troverdig og lite realistisk det som skjer.

Likevel – alt i alt var dette en fin leseropplevelse, en bra debut og håper forfatteren kommer med flere bøker etter hvert. Boka kan gjerne passere som en YA bok (for eldre ungdom). Les også Rose-Maries gode anmeldelse av boka.