I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.
– Cecilia Samartin har en solid, norsk fanbase blant de voksne. Nå har hun skrevet barnebok.
– En av “verdens mest inflytelsesrike kritikere”, tyske Marcel Reich-Ranicki er død, 93 år gammel. Også den kjente New York Times-kritikeren og spaltisten D.J.R. Bruckner døde, 79 år gammel.
– Etter at en ny abonnementstjeneste på e-bøker har blitt lansert i Danmark, viser det seg at kvinner er mest ivrig på å abonnere.
– Stephen King er ikke overraskende nokså nervøs for hvordan etterfølgeren til Ondskapens hotell mottas. Den kommer 36 år etter den første og har fått tittlene Doctor Sleep.
– Det danske forbrukerrådet ber forbrukere være forsiktig når de kjøper e-bøker.
– Problemet med Jane Austen-ringen som ble solgt til den amerikanske sangeren Kelly Clarkson er løst.
– Lars Saabye Christensen fylte 60 år i helgen.
– Det er Banned Books Week, og denne kronikken forklarer hvorfor en sånn uke er viktig. Du kan også lese denne fra South China Morning Post.
– Problemer med sex-livet? Her er 10 råd fra forfattere.
– Sara Bergmark Elfgren, kjent for Engelsfors-trilogien sammen med Mats Strandberg, har fortalt at hun har planlagt et nytt fantasy-prosjekt.
– Språkrådet ber nå Kulturdepartementet om å utvikle «en samlet ordbokpolitikk i Norge for de neste tiårene».
– Den colombianske forfatteren og poeten Alvaro Mutis Jaramillo er død, 90 år gammel.
– Det å lage bittesmå bøker er en tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1400-tallet.
– Har det gått sport i å skape de fæleste monstrene på TV om dagen? Nå tar Game of Thrones-forfatterne opp kampen med Breaking Bad.
– Sulten? Hva med å lage favorittburgeren til Hemingway?
– Handler diskusjonen som dukket opp i kjølvannet av amerikanernes inntog i Man Booker-prisen egentlig nasjonalitet? Er det heller rivalisering som er stridseplet?
– Er det på tide med et PFU for bokbransjen? Ikke umulig, med bakgrunn i at den nå avdøde Wenche Behring Breivik til det siste ønsket å stoppe Marit Christensens bok om henne, så langt uten å lykkes.
– Lyrikk er ikke så ubrukelig som mange poeter hevder.
– Lesesirkler på nettet har vokst seg nokså stort.
– Her er de beste appene for å lese bøker på iPad.
– Konsulentselskapet Hartmark spår massedød blant bokhandlene.
– Den ghanesiske poeten Kofi Awoonor er blant de drepte i terrorangrepet på kjøpesenteret i Nairobi. Situasjonen er enda ikke avklart, men så langt har over 60 mennesker blitt bekreftet drept.
– Forleggerforeningen ønsker en boklovutredning for å dokumentere hvorvidt en boklov bremser innovasjon eller ei.
– Indiske tegneserier er i vekst.
– 7 knalltøffe heltinner i YA-litteraturen.
– Storbritannia opplever en sterk økning i bruk av lesebrett, og nå blir det snart mulig å kjøpe et til 900 kr på supermarkedene.
– Forfatter Jonathan Franzen har en tendens til å hisse på seg folk, blant annet for å kritisere Oprah og forfattere som deltar i sosiale medier. Internett trenger sånne som Franzen, hevdes det i denne kronikken.
– Forfatteren Terri Bruce fant 260 stygge skrivefeil og språklige endringer i den nytrykkede romanen sin. Feilene har dukket opp når forlaget har arbeidet med romanen, mener den mildt sagt irriterte forfatteren, som føler at hun fremstår som en analfabet.
– 30 bøker du bør lese før du fyller 30.
– Det er ikke bare fryd og gammen med å holde James Bond i live, selv etter forfatterens død.