«Som medlem av Den norske Forfatterforening i godt over 40 år har jeg ikke utmerket meg ved å stå på barrikadene i foreningssammenheng. Det har for øvrig ikke vært altfor mange barrikader å kjempe på i vår relativt fredelige og –  etter min mening –  altfor snille forening. Vi har vært veldig snille, ja nærmest tafatt naive i forhandlinger om viktige avtaler med vår motpart: Den norske Forleggerforening. Såpass snille, at de fleste av oss i dag på mange måter er svinebundet til visse punkter i en Normalkontrakt som vi forfattere må signere for at et forlag skal utgi boka. Når jeg bruker et såpass sterkt og negativt ladet ord som «svinebundet», skal jeg i det følgende vise dette med et rykende aktuelt og ferskt eksempel: Et forsøk på å få retten til å utgi, selge egne bøker som ebøker på egen hjemmeside til en pris som ebok-leseren finner akseptabel, og der hvor forfatteren selv sitter igjen med hele overskuddet.»

Det skriv Gert Nygårdshaug i eit innlegg i Dagbladet. Han meiner forfattaren må få rett til å kunne synleggjera og selja produkta sine gjennom eigen non-profit-baserte e-port. Han har sjølv hatt suksess selja e-bok av siste romanen sin på heimesida, skriv han.

«På forfatterens hjemmeside implementeres en salgskanal der besøkende kan kjøpe forfatterens siste roman som ebok til en pris av 100 kroner. I forlagets egne distribusjonskanaler er prisen for romanen 269 kroner, og her er det ikke bare momsen som tar en del av kaka. Forfatteren –  i dette tilfelle meg –  får aksept fra forlaget til å gjøre dette, selv om dette er i strid med Normalkontrakten der forlaget har enerett til å selge verket digitalt.»

Nygårdshaug utfordrar eit punkt i Normalkontrakten og håper å vekkje eiga forfattarforeining til kamp som kan bety mykje for mange.

Les heile innlegget Forfatteren, leseren og eboka på dagbladet.no: