Dei to bøkene som er nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er romanen Karikko (Blindskär) av Seita Vuorela og Jani Ikonen (illustratør) frå 2012 og Allan og Udo av Minna Lindeberg og Linda Bondestam (illustratør) frå 2011.

Les omtale av boka på barnebokkritikk.no

Karikko

Landskapet i barneromanen Karikko består av ein forfallen campingplass og ein silo, og boka tar opp dei tragiske hendingane som har skjedd der.

I sentrum for hendingane står ein familie, eit brødrepar, fjorten år gamle Mitja og den nokon år eldre Waldemar, blodsbanda deira, men samtidig også sorg, oppgittheit og skuld. Mitja blir kjent med nokon gutar som heng ved campingplassen. Dei er utstøytte menneske som på ein merkeleg måte ser ut til å vera fanga i garnet til Jenta, ho som bor på Hotell Horisont.karikko

Slik presenterer vurderingskomiteen boka:

Seita Vuorelas roman Karikko (Blindskär) er seg selv nok på en god måte, og den er seg sin egen tiltrekningskraft bevisst. Den henvender seg til alle dem som ikke ønsker seg en ferdigtygd leseopplevelse. I Finland har boka helt berettiget blitt utstyrt med en baksidetekst der den klassifiseres som et verk for unge og voksne. Vuorela selv holder imidlertid fast på betegnelsen barneroman når det gjelder hennes siste romaner. Hun mener at den moderne ungdomsromanen manipulerer de unge ved at den allerede i forkant mener å kjenne til unge menneskers behov og drømmer!

Vuorela utnytter den internasjonale fantasyboomen for sine egne kunstnerisk ambisjoner på en måte som fornyer hele sjangeren. Stilmessig henter hun stoff fra den magiske realismen og den akkurat nå så populære dystopien, men Karikko inneholder også den klassiske ungdomsromanens grunnleggende intrige: et ungt menneskes frigjøring og oppdagelsen av ens egen vei i livet.

Vuorela bygger opp intrigen bit for bit, ved hjelp av tilbakeblikk, hentydninger og løse deler, som en mosaikk. Fortellerteknikken både utfordrer og belønner leseren.

Karikko uttrykker refleksjoner rundt individ og samfunn lik dem vi finner i William Goldings Fluenes herre, Alexander Mellis Barneregjeringen og Suzanne Collins’ The Hunger Games.

Med tanke på intrigen er portretteringen av voksne og da spesielt barnas foreldre velbegrunnet. De framstilles som nærmest gjennomsiktige og viljeløse skikkelser, de besitter ikke lenger noen virkelig autoritet og mangler berøringspunkter med barna sine.

Vuorela benytter også gamle myter, for eksempel den greske sagnskatten og finsk folketro i Dødsjomfruens skikkelse, dessuten klassiske eventyr, spesielt H.C. Andersens «De ville svanene».

Jani Ikonens omslagsbilde er fengslende. Inni romanen finnes også Ikonens svart-hvite, fotoaktige tegninger som kan tolkes som avbildede sjelelandskap.

Seita Vuorela (tidligere Parkkola, f. 1971) er bosatt i Helsingfors og arbeider som forfatter og fotograf. Hun underviser også i kreativ skriving.

Hennes ungdomsromaner er oversatt til en rekke språk, bl.a. svensk, engelsk, fransk, italiensk og tysk.

 

lindebergAllan og Udo

I Minna Linderbergs tekst til Allan och Udo møtest den bistre militære Udo Bismarck og den romantisk anlagte lampeselgeren Allan Lindström. Konflikten i boka er eit trekantdrama der den forføreriske Sirap al Saffran bryt inn i samlivet til dei godmodige mennene. Teksten er skriven på rim, men med rimlause innskot innimellom. Bondestam byggjer opp bilda sine ved puslespelmetoden; bilda blir komponerte av fragment, papirbitar og ei rekkje ulike materialar i kombinasjon med tusj og blekk.

Frå presentasjonen til vurderingskomiteen:

I Minna Lindebergs og Linda Bondestams  (2011) blomstrer Bondestams visuelle uttrykk. Her viderefører hun sin personlige bildestil mot et tettere uttrykk inspirert av russisk plansjekunst. Hennes collagemetode er både suggestiv og sensuell, med absurde innslag.  Bondestams helstøpte bildespråk med hentydninger til 1960–70-tallets bildeverdener fascinerer. Her fråtser hun i bybildets skrevne tekster på en leken måte. Et oppslag som framstiller byen, består av oransjebrune huskropper sammensatt av utklipp og fragmenter fra blant annet kokebøker, et trekk som understreker at fortellingen beveger seg i et indre landskap, drømmens landskap. Den visuelle fortellerteknikken er stringent, vakker, fyndig og fantasirik. Motivet med å skildre samkjønnet samvær uten at det gis inn med teskje, er takknemlig. Her vokser de homofile mennenes fellesskap og kjærlighet til å gjelde en allmenngyldig relasjonsproblematikk som inkluderer livstrøtthet og sjalusi. Boka framstiller pessimistens og optimistens vesensforskjellige livsholdninger. Allan og Udo er en allaldersbok som lesere i forskjellige aldere kan sette pris på.

Lindeberg er ikke innsmigrende, hun lar mennenes replikker klinge av alderdommelige uttrykk. Partiene på rim brytes av rimløse innskudd som skaper tempoveksling i fortellingen. Rim formatet brukes lett ironisk og tillater poetiske digresjoner i dialogen mellom de eldre mennene, noe som bidrar til bokas suggestive og absurde grunntone. Trekantdramaet munner ut i at samboerparets trofaste kjærlighet gjenoppvekkes og bekreftes. Å skrive denne typen bok om menn åpner for en underfundig og undergravende skildring av kjønn der både bildenes og tekstens frimodige holdning byr på en leseopplevelse for en bred leserkrets. Bondestam og Lindebergs billedbok er en modig bok som åpner seg mot et poetisk billednarrativ og en vilje til å utvide billedbokas tradisjonelle motivkretser. Sveriges Radio har også laget en musikal om Allan og Udo (Sveriges Radio P4 24.–25.12.2012).allan og udo

Linda Bondestam (f. 1977) er bosatt i Helsingfors og arbeider som illustratør. Hun er utdannet ved Kingston University i London. Bondestam har deltatt ved en rekke utstillinger, bl.a. i London, Venezia, Tetuan (Marokko), Helsingfors og Kemi. Billedbøkene hennes er oversatt til en rekke språk, bl.a. russisk, italiensk og dansk. Bondestam ble nominert til Finlandia Junior 2003, mottok Svenska litteratursällskapets pris 2003 og 2008, Kommittén för Finlands bokkonsts utnevnelse for årets vakreste bok 2003 og 2004, står på IBBY Honour list 2006 og ble nominert til ALMA-prisen 2010.

Den første Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris skal delast ut 30. oktober. Fram mot utdelinga vil NBU-sida presentere alle dei nominerte bøkene og forfattarane/illustratørane.

Tidlegare presenterte:

Nominert frå Åland:

Nominert frå Grønland:

Nominerte frå Danmark: