Skrímslaerjur (Monsterbråk) av Áslaug Jónsdóttir (illustrasjon og tekst) frå 2012 og Ólíver av Birgitta Sif frå 2012 er dei to nominerte frå Island til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013.

Skrímslaerjur (Monsterbråk)

som har også tekst av Kalle Güettler og Rakel Helmsdal, handlar om monster og forholdet mellom dei.

Dette skriv vurderingskomiteen:

«Bøkene om det lille og det store monsteret har fått en stor leserkrets, både på Island og i andre land. Med disse «menneskelige» monstrene har forfatterne skapt svært morsomme og interessante skikkelser som barn lett kan føle samhørighet med og voksne kan ha moro av. Monstrenes innbyrdes forhold er både vakkert og komplisert, og i denne boka, som er den sjuende i rekka, blir det bråk mellom monstrene, og ting er i ferd med å gå på tverke.

Skrímslaerjur (Monsterbråk) viser mange av seriens beste trekk. Bilde og tekst flettes sammen til en helhet – et kunstverk – fra begynnelse til slutt. På den måten oppmuntres leseren til å avlese bilde og tekst som en helhet – nettopp samspillet mellom disse to faktorene er spesielt godt og kreativt gjort.

Teksten i boka er enkel og blir en del av billedkunstverket med enkle bilder og formsterke collager samt med personer med tydelige karaktertrekk, overdrevne ansiktsuttrykk og frodig kroppsspråk. Bøkenes underfundighet og psykologiske dybde treffer barna både følelsesmessig og intellektuelt.

Áslaug Jónsdóttir er illustratør, barnebokforfatter, kunstner og grafisk designer. Hun har fått en rekke priser for sin kunst, bl.a. Dimmalimmprisen for kunst i barnebøker.

Ólíver

av Birgitta Sif er ei forteljing om ein liten, litt spesiell, einsam, men ikkje ulykkeleg, gut. Han har fantasivenner, kosedyr, som han opplever spennande eventyr med. Men ein dag er ikkje desse vennene nok lenger. På jakt etter ein tennisball innleier han ei utflukt som fører til ein ny venn med ei rekkje gode eigenskapar dei gamle vennene ikkje har.

Dette skriv vurderingskomiteen:

«Teksten i boka er enkel og ordknapp, men svært åpen for fortolkning, og bildene spiller en nøkkelrolle: de er bearbeidet med spesiell omtanke og er innholdsrike og fulle av liv og mystikk. Ólívers reise fra ensomhet til vennskap, fra bymiljø til landsbygd, er like sjelelig som fysisk. Dette framheves med fargesetting og blyantstrek, og sammen danner teksten, tegningene og fargene en helhet og en fascinerende fortelling.

Bokas hovedtema er individets stilling i verden, ensomheten, kreativiteten og lykken, og den er tilegnet «alle som er litt spesielle». Dette er Birgitta Sifs første bok.

Billedkunstneren Birgitta Sif er islandsk, men bosatt i Storbritannia. På det siste oppslaget er ordet «slutt» strøket over, og under står det i stedet «begynnelse». Vi kan altså regne med at Ólíver skal ut på flere eventyr.»birgitta Island