Første gang jeg ble introdusert for denne forfatteren var på bibliotekskolen i siste halvdel av 70 – åra, da han skrev flere originale barnebøker. Etter hvert har han et variert forfatterskap bak seg, og har skrevet for alle aldre. Jobb for tøffe gutter er den første ungdomsromanen siden ”Vil du ha meg” fra 2000.

Etter å ha pløyd meg gjennom noen høyttravende og virkelighetsfjerne fantasybøker ( som hele resten av nasjonen trykker til sitt bryst, det skal i rettferdighetens navn sies) var det en lise å lese denne boka! Her er det futt og fart fra første stund, og livlige personsskildringer.

Hovedpersonen er en 13 år gammel prestesønn, Eirik, familien har nettopp flyttet til Nord-Norge, og til sin frustrasjon får de ikke til å åpne en luke til kvisten i presteboligen. Den noe engstelige prestesønnen blir sendt til en handyman i nabolaget, en skikkelig artig skrue, og så er vi i gang.

Det viser seg altså at handymannen har en sønn, Allan, på samme alder som Eirik, men av noe tøffere kaliber enn prestesønnen. Gutta blir sendt opp på kvisten siden de er minst av vekst, og oppdager noen gamle flasker av edlere dråper. Allan, hvis rolle i boka er å få Eirik til å tøye grenser, foreslår at de skal holde tett om oppdagelsen, dette fordi han ser for seg litt ekstra inntekter, og Eirik går noe motstrebende med på dette. Akkurat den lille detaljen er kanskje ikke så helt realistisk, men kan godtas. Etter hvert blir det duket for temmelig mye action, og til tider blir det riktig spennende. Blant annet er det flere enn gutta som er ute etter børsten, noen av ganske tøff kaliber.

Dette er en moped av typen Corvette, som gutta vil kjøpe for penga de håper å tjene på spritsalget.

Dette er en bok om å presse seg til å gjøre ting man ikke tør, kort sagt å bryte grenser, og om vennskap og lojalitet. Og om overgangen mellom barndom og ungdom. Litt forelskelse er også med.

Boka er litt lang, over 270 sider. Kunne den ha vært korta noe ned?