Sjanger: Barnebok
Først utgitt: 2012
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Innbundet
Oversatt av: Margrete Rasmussen
Forlag: Mangschou
ISBN: 9788282380713
Sider: 32
Kilde: Anmeldereksemplar

****
Forlaget om boka: En fisk har stjålet en hatt. Han blir sikkert ikke tatt. Sikkert ikke.
****

Hahaha, jeg elsket denne boka. Fantastisk.

En liten fisk har altså stjålet en hatt. I begynnelsen av boka rasjonaliserer han tyveriet med at eieren sikkert ikke kom til å merke det, at han ikke kom til å vite hvem som tok den, at han ikke kunne vite hvor tyven befant seg hen og at hatten uansett ikke passet den tidligere eieren særlig godt.

Mens denne rasjonaliseringen pågår ser vi at tyven slett ikke ser ut til å ha rett i noen av antagelsene sine, for den store fisken våkner, oppdager at hatten er borte og begynner å følge etter.

Mye av det som gjør boka for meg er kombinasjonen av illustrasjonene og teksten. Jeg måtte le flere ganger. Illustrasjonene er enkle men uttrykksfulle, og når vi ser at rasjonaliseringen til den lille fisken blir plukket fra hverandre en etter en gjennom tegningene av den tause, store fisken, så kunne jeg ikke annet enn å le.

Og moralen? Tja… Stjeling er ikke bra. Antagelser og gjetninger er ikke bra. Det å bare bestemme seg for at andres eiendeler ikke passer dem (og det er derfor ok å ta dem) er ikke bra. Det kan fort vekk bli skjebnesvangert. Det er ikke helt åpenbart hva som skjer inne i sivet helt til slutt der, heller. Jeg har en oppfatning, men barn vil kanskje se noe annet.

Ei lita perle. Må sjekke ut flere bøker av eller illustrert av denne forfatteren.

kortsagt-minhatt

Boktrailer:

Om forfatteren:
Jon Klassen (f. 1981) er en kanadisk forfatter og illustratør. Han har flere bøker på samvittigheten, deriblant I Want My Hat Back, som er forgjengeren til This Is Not My Hat (Dette er ikke min hatt). Han mottok Caldecott Medal for illustrasjonene i sistnevnte bok. Han bor nå i Los Angeles, USA.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads