Kåringen av Ungdommens kritikerpris 2014 er i gang. Torsdag ble de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris offentliggjort foran 33 spente idrettsutøvere på Wang videregående skole. 18-åringene i klasse 3F er en av syv klasser fra hele landet som nå gir seg i kast med det beste av norsk samtidslitteratur. Og det er ingen lettvektere som står på listen. Roy Jacobsen er en av dem.

”Ungdomsjuryen representerer den stemmen vi ennå ikke har hørt, pekepinnen som vi alle er nysgjerrige på og interessert i – hvor går verden?”, sier Jacobsen som vant prisen i 2006 for ”Hoggerne”. Han fortsetter: ” Prisen peker framover, den sier noe om hva av det som skrives i dag som også vil ha en mulighet for å stå seg i morgen.”

Wang-eleven Selma Ahlsand er på juniorlandslaget i langrenn. Hun gleder seg til å sette i gang med lesingen: ”Det å være med på Ungdommens kritikerpris er spennende og utfordrende. Det er bra for meg å lese 8 bøker og fint å kunne være med på å gi ut en pris.”

Leseeksemplar er nå på vei ut til juryklassene. Juryklassene har fire måneder til å lese og diskutere. 13. mars kåres vinneren på Litteraturhuset i Oslo. Og her kan alt skje.

Prosjektleder i Foreningen !les, Bjarte Bakken, trekker fram tre trender som nominasjonene gjenspeiler: ”I utvalget finner vi flere romaner med grøss- eller skrekkelementer. Det er to historiske romaner og det er to diktsamlinger.”

Bakken mener ungdomsjuryen leser bøkene med helt andre forventninger og en åpenhet som andre juryer ikke gjør.

”Ungdomsjuryen har sjelden kjennskap til de nominerte forfatterne. Resultatet er interessante og uventede lesninger”, sier han. ”Fjorårets vinner, den 500 sider lange Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet av Eivind Hofstad Evjemo, er et eksempel på det.”

I nominasjonsjuryen fra Kritikerlaget satt Marta Norheim, Eskil Skjeldal og Carina Elisabeth Beddari. Og de nominerte er:

Lars Mørch Finborud: De svarte skiltene. Gyldendal Nikolaj Frobenius: Mørke grener. Gyldendal Roy Jacobsen: De usynlige. Cappelen Damm Merethe Lindstrøm: Arkitekt. Aschehoug Steinar Opstad: Å, høye dag. Kolon Agnes Ravatn: Fugletribunalet. Samlaget Øyvind Rimbereid: Orgelsjøen. Gyldendal Jan Jakob Tønseth: Prosten. Cappelen Damm

Årets jury er:

  • Fyrstikkalleen vidaregåande skole – VG1 – allmennefag (Oslo)
  • Kristiansund vidaregåande skole – VG3 Teknisk allmennefag  (Møre og Romsdal)
  • Meløy vidaregåande skole – VG2 allmennefag (Nordland)
  • Fagerlia videregående skole – 3ST2 allmennfag (Internasjonal klasse) (Møre og Romsdal)
  • Trysil vidaregåande skole – VG3 allmennefag (Hedmark)
  • Vågen vidaregåande skole – VG2 media og kommunikasjon (Rogaland)
  • Wang vidaregåande skole – VG3 toppidrett (Oslo)