Høsten og vinteren er en perfekt tid for å lese krimbøker i sofakroken. Det finnes mye spennende på norsk, men det er også kommet mye spennende på engelsk i år. Her er noen av titlene som det kan være verdt å kikke nærmere på:

Keigo Higashino: The Devotion of Suspect X

Higashino blir kalt Japans svar på Stieg Larsson. En temmelig loslitt betegnelse, men boken er vel verdt en kikk. The Devotion of Suspect X er en av de mestselgende japanske thrillerne noensinne, og er i ferd med å oversettes til et stort antall språk. I boken møter vi Yasuko, som har gjort alt hun kan for å unnslippe sin eks-mann. Så en dag står han på døren hennes, og alt endrer seg. En skikkelig sidevendende thriller. Omtale kommer på bloggen etter hvert.

Alex Grecian: The Black Country og Lyndsay Faye: Seven for a Secret

Hvis du har sans for historisk krim, kan det være verdt å kikke nærmere på bøkene til Grecian og Faye. Faye, som debuterte med Dust and Shadow, en krim som penslet rundt Jack the Ripper – gåten, har nå kommet med den andre boken i sin serie om Timothy Wilde, som arbeider i New Yorks første politistyrke. Den første boken i serien kom på norsk tidligere i år. Grecian skriver krim fra England på slutten av 1800-tallet, og han er anerkjent blant tilhengere av britisk historisk krim. Hans nyeste roman, er nummer to i hans serie om etterforskerne ved Scotland Yard, og har en litt gotisk «touch» ved seg. Begge disse skal jeg også skrive om på bloggen etter hvert.

John Searles: Help for the Haunted

En liten pike sover i bilen mens foreldrene hennes blir myrdet i kirken ved siden av. Drapet skal senere hjemsøke henne, og boken beskriver som både en krim og en spøkelseshistorie. Boken anbefales av Gillian Flynn, og fikk en såkalt «starred review» i Publishers Weekly tidligere i år.

Ivy Pochoda: Visitation Street

Selveste Dennis Lehane plukket opp denne boken, for å utgi den på sitt forlag.  Den har fått strålende omtaler, og passer trolig for deg som liker litterær krim. Det er ikke en sidevender. Pochoda har skrevet en roman før denne tidligere.

Carla Norton: The Edge of Normal

Carla Norton er mest kjent for Perfect Victim, en true-crime roman om saken som ofte refereres til som «The Girl in the Box». Nå har hun debutert med en fiktiv krim, men også her handler det om kidnappede piker. Boken har fått mye publisitet, anbefales av Jeffrey Deaver og har vunnet en pris. Den er også i ferd med å bli oversatt til flere språk. Boken beskriver som en psykologisk thriller.

Stephen Lloyd Jones: The String Diaries

En kvinne og hennes mann jaktes på av noe som har forfulgt familien i generasjoner. Boken skal visstnok sneie innom flere sjangere: historisk thriller, overnaturlig roman og en grøsser, for å nevne noe. Forfatteren er debutant, og boken skal visstnok ha blitt en skikkelig snakkis innad i forlagshuset før den ble utgitt.


Terry Hayes: I am Pilgrim

Det eksisterer kollosalt med hype rundt denne spionthrilleren, og flere av dem som har lest den mener at den fortjener hvert ord som er blitt sagt. Pilgrim er kodenavnet på en mann som egentlig ikke eksisterer, men som kommer i politiets søkelys da en kvinne blir funnet drept på et hotell. Forfatteren er tidligere journalist, og har blant annet dekket Watergate – skandalen. Han har også skrevet manus til en rekke storfilmer, blant dem From Hell og Payback.

Kevin Sampson: The Killing Pool

Sampson har skrevet syv romaner, og dette er den nyeste. Handlingen i boken finner sted i 1954, 1997 og 2012, og skildrer Liverpools underverden. Boken beskrives som veldig mørk, og flere krimbloggere har den som en av sine favoritter i 2013. Etter å ha lest flere omtaler av den på nett, var veien til lesebrettet mitt kort. En passende bok å ta med seg på kindlen når jeg reiser til London til uken.

Helen Fitzgerald: The Cry

Denne boken og forfatteren hørte jeg først om på bloggen Dark Places, hvor hun trekker paralleller til Elizabeth Hand og Gillian Flynn. Et spedbarn forsvinner, og tilbake står foreldrene som snart får hele medieverdenen rettet mot seg. Jeg liker psykologiske thrillere, så denne står på leselisten min.

Luke Delaney: Cold Killing

Denne debutanten sammenliknes med navn som Stuart MacBride og Peter James. Handlingen finner sted i London, og vi blir kjent med Sean Corrigan, som har et mørke i seg. Dette skal vise seg å bli nyttig for ham, når han må jakte på en grusom morder. Boken beskrives som mørk og urovekkende, og står også på leselisten min.

Hanna Jameson: Something You Are

Den siste boken jeg tar med, er skrevet av en forfatter som sammenliknes med Raymond Chandler og Ian Rankin. Jameson er bare 23 år gammel, men fikk ideen til romanen da hun var 17 år. Something You Are er thriller om en leiemorder, som plutselig befinner seg i store vanskeligheter.

Har du flere krimtips? Legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet.