Samtidig kan man jo spørre seg hvor mange fotballbøker denne nasjonen egentlig trenger, men i lesemotivasjonens tjeneste er muligens behovet uendelig!
MARADONA
Maradonas magi av Arild Stavrum er første bok i nok en serie. For de helt uvitende udi fotball kan jeg opplyse om at forfatteren er forhenværende profilert fotballspiller og siden trener. Intrigen – i den grad det er noen – er at Mikke, 13 år, og to kamerater – alle spillere i et småguttelag med stort forbedringspotensiale – er med fedrene på cruise – dette i forbindelse med deres 40 – årsdag.
- I ei sjappe kommer de over et kapteinsbind som kan ha tilhørt Maradona, og når Mikke får på seg dette forbedrer han sine fotballkunnskaper dramatisk. Derav tittelen Maradonas magi.
- Gutta lager også en film, med Mikke og Kari Hola, som Mikke er forelsket i – i ledende roller.
- Og så er det altså denne forelskelsen i Kari Hola, som heller aldri hever seg over det trivielle.
- Bokas skurk er en spiss på motstanderlaget, Sondre Goma.
Kanskje forfatteren skulle ha satset litt mer på sine fotballkunnskaper, og lagt inn noen heftige kampskildringer.
GUTTETUR TIL BARCA
Journalisten Tom Stalsberg har sammen med sønnen tatt seg en tur til Barcelona for å se Barcelona in action, laget som alle veit – eller hvis ikke får vite nå – har tidas mest profilerte fotballspiller, Messi, i stallen. Boka heter Jakten på Messi, og er en skildring av en guttetur – far og sønn – hvori opptatt mye fotballpreik, også om andre fotballspillere – som for eksempel George Best som døde i 2005, og om annet vedrørende fotball, for eksempel om det er mulig i Norge å fostre en fotballspiller av Messis kaliber. Boka skjemmes av litt mye utenompreik som med fordel kunne ha vært strøket. For eksempel hvor dumme alle de andre passasjerene i sikkerhetskøen er, hvor ( alt for ) mye håndbagasje de tar med, etc. Hva far og sønn kjøper i supporterbutikken er neppe heller av interesse for allmennheten, selv om ”vår venn Anne” sikkert ble glad for badekarendene i Barcelonas farger. Og så var det da voldsomt til mye brusdrikking på far og sønn?!
Her et fotografi av en ung ukjent norsk fotballspiller i ensom majestet på løkka. Kan det slumpe seg slik til at han blir Norges svar på Messi? (Foto: gjett hvem!) |
FOTBALLENS PROBLEMATISKE SIDER
Nei, da vil jeg heller slå et slag for Motstanderne, den første boka i serien Fans av de svenske forfatterne Arne Norlin og Andreas Palmaer.
Arne Norlin har tidligere skrevet to artige bøker om Fotballklubben Stjernen (den første av dem PÅ Cappelen 1996) , to riktige artige fotballbøker hvor moralen er at alle skal med.
I denne serien er det mer alvor. Vi møter 12 – åringene Tove og Noel. Toves far er profesjonell fotballspiller som nå avslutter karrieren i AIK og Noel heier på Hammarby, slik som storebroren. Dette er to rivaliserende lag som begge holder til på Södermalm i Stockholm. Boka tar opp de mindre heldige sider ved fotballen, som fotballpøbling av verste sort. Forholdene er så knallharde at Noel ikke tør å møte Tove annet enn i smug av redsel for represalier.
Personskildringene er gode og vi føler virkelig med de to hovedpersonene. Dette er en bok med ”11-mann-takter” . Og for dem som ikke husker – eller ikke er gamle nok for å huske denne serien – kan jeg bare henvise til Sverre Henmoes utmerkede Barnebokminne.
All ære til det lille forlaget Mangschou som har oversatt denne serien til norsk. Alle folkebibliotek i dette land: kjøp! (Hvis dere skulle ha noen grunker igjen på bokbudsjettet og ennå ikke har gjort det!)