For bare ei uke siden hadde han aldri saget med motorsag, aldri vært ordentlig forelska, aldri besøkt en fyllik, aldri kjørt moped og aldri solgt brennevin.
Nå gjør Eirik alt sammen, og han ikke bare liker det.
Han er som skapt til å være på farta og gjøre spennende ting.

På kvisten i prestegården finner Eirik og Allan en gjemt skatt. De oppdager raskt at andre også er ute etter skatten, og hva har to 13-åringer å stille opp med mot sinte, voksne menn? Og ikke minst, hvordan skal de få solgt de ulovlige varene og kjøpt seg det de egentlig ønsker seg?

Dette skriver Per Knutsen om boka på Cappelendamms barnbokblogg:

Hvordan var det å kjøre moped? Det er 40 år siden jeg gjorde det, og jeg kan ikke kjøre bil, så jeg aner ikke hvordan det er å kløtsje og gire og de tingene der. Jeg trenger å vite det, jeg skriver nemlig ei barnebok som skal hete Jobb for tøffe gutter og som handler om Eirik og Allan. Eirik er sønn til presten i bygda, Allan er sønn til den sterkeste mannen i Nordland. De to finner en kasse med verdifullt brennevin og bestemmer seg for å selge det og kjøpe seg en brukt moped. I hemmelighet, gutter på 13 har verken lov til å kjøre moped eller selge brennevin. Jeg ringer til broren min, som er en praktisk mann og har greie på alt med motor i. Han forklarer meg hvordan man starter en moped og kjører den. Jeg husker at det var anstrengende å kjøre moped, jeg likte det egentlig ikke og var redd for å fyke ut i grøfta. Det gjorde jeg også, derfor sluttet jeg.

Les hele blogginnlegget: