På tirsdag ble årets Bragepriser delt ut, og blant vinnerne finnes en av landes (verdens? :D) fineste institusjoner.

Ruth Lillegraven var en av årets vinnere. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via dagbladet.no.

Skjønnlitteratur:

Urd av Ruth Lillegraven (Tiden)
Utdrag fra begrunnelsen: Urd er en lyrisk episk diktbok med vidt spenn, langbølget rytmikk og flerstemt poesi. […] Lillegraven har med stor teknisk dyktighet lyktes i å inkorporere sitt lyriske jeg i en vev av skjønn litteratur og levde liv i en gripende helhet.

Barne- og ungdomslitteratur:

Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn (Cappelen Damm)
Utdrag fra begrunnelsen: Brynjulf Jung Tjønn skriver lett om noe tungt, og vakkert om noe vondt i denne romanen. […] Tjønns prosa er rytmisk, billedsterk og poetisk. Han skriver innsiktsfullt om tap, og også de tabubelagte og kanskje urettferdige følelsene som oppstår når de nærmeste er syke – som sjalusi og sinne. Samtidig er boka en klassisk ungdomsroman om forelskelse og frykt, avvisning og kjærlighet, om kjent som blir fremmed. Tjønn har skrevet en bevegende og håpefull fortelling om en ung gutt som mobiliserer krefter til å håndtere livet. (Jeg er såååå enig!)

Sakprosa:

Munch av Steffen Kverneland (No Comprendo Press)
Utdrag fra begrunnelsen: Med sans for kunstneriske eksperimenter og overraskende montasjeteknikker skildrer Kverneland Munchs forhold til kunstnerkolleger, forfattere, kritikere og kvinner i en bok som er en svir å lese. Innholdet fungerer godt for den som leser om Munch for første gang, og det er også mye å feste seg ved og more seg over for den som kjenner maleren godt. Her finnes treffende overdrivelser og sylskarp ironi både i bilder og tekst. Frekt og freidig trekker Steffen Kverneland Edvard Munch ned på gateplan og inn i livets trivialiteter – og nettopp derfor får vi øye på den biografertes – og biografens – storhet.

Åpen klasse: Faktabøker for voksne:

Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona (Kagge)
Utdrag fra begrunnelsen: Norsk etymologisk ordbok er, med sine 1919 sider og vel 2500 gram, en faktabok med tyngde. Og dette gjelder definitivt ikke bare den fysiske størrelsen […] Juryen berømmer den enorme innsamlings- og sorteringsjobben, som har gitt et faktaspekket skattkammer til alle som bruker norsk språk i jobb og hverdag. Et 300 siders alfabetisk register bak i boka gjør at man også raskt kan finne enkeltord selv om man ikke vet hvor det er tematisk ordnet. En faktabok vi ikke visste vi ventet på, men som vi nå knapt kan klare oss uten.

Hedersprisen (går til en person eller institusjon som har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen av litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur):

Folkebiblioteket
Utdrag fra begrunnelsen: Årets vinner er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere. Vinneren samler daglig tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning. Gjester fra alle grupper av befolkningen blir tilbudt det samme, de blir eksponert for hele bredden i norsk litteratur og veiledet av gode formidlere. Vinneren har blitt omtalt som del av kulturlivets grunnmur og en viktig pilar i et fungerende demokrati.

Les de fullstendige begrunnelsene her.
Se alle de nominerte til årets priser her.