Sjanger: Barnebok
Denne utgaven utgitt: 2013
Først utgitt: kortfilm i 2012
Format: Innbundet
Oversatt av:
Illustrert av: Yngvill Hopen
Forlag: Front
ISBN: 9788282602174
Sider: 39
Kilde: Anmeldereksemplar

****
Forlaget om boka: En eventyrlig fortelling med en stygg hund, en søt jente, en vakker prinsesse og en skummel drage, og hvordan en sommerfuglelskende hund ender med å redde dagen og prinsessen. Fortellingen er skrevet på rim og med mye humor. Nordaas er best kjent for å ha skrevet og regissert filmen Thale.
****

Mister Mjukis er kjempesøt. Bare sånn at det er klart helt fra begynnelsen av.

Ei lita jente har meldt hunden sin på en konkurranse om beste hund. Hunden hennes er selvsagt best. Det synes i allefall jenta. Men dommerne blir forskrekket over hvor stor og stygg Mister Mjukis er, og kaster ham ut. Prinsessen i kongeriket lekser dem opp for å bare bry seg om feil ting, men så river uheldigvis den store hunden ned hele utstillingsområdet mens han løper etter pene, fargerike sommerfugler. Da er det ingen nåde: han får ikke være med i konkurransen.

Samtidig har en skummel drage ekle planer: han vil spise prinsessen. Hvordan skal dette gå?

Jeg digger illustrasjonene. Jeg digger at teksten er skrevet på rim. Mister Mjukis er kjempesøt – alle burde ønske seg en sånn hund. Selv om han ikke er konvensjonelt vakker. Selv om entusiasmen hans er litt i overkant. Han er bare snill. Jeg fikk umiddelbare assossiasjoner til historien om Ferdinand. Den oksen som bare har lyst til å lukte på blomster, men som en dag setter seg på en veps (eller er det bie?) og løper rundt som en gærning på grunn av overraskelsen og smerten. Tilfeldigvis blir han oppdaget av en gruppe menn som er ute etter å finne de største, sinteste og galeste oksene til de tradisjonelle (og ondskapsfulle, spør du meg) tyrefekter-showene.

Mister Mjukis er ikke helt ulik denne fortellingen, og her er det en moral om at det er helt ok å være annerledes – ja, noen ganger er det en bonus å skille seg ut. Man kan ende opp med å redde hele kongeriket nettopp ved å være seg selv. Boka er full av humor, og de herlig vimsete og detaljerte illustrasjonene er absolutt til å smile av.

Rett og slett en varm fortelling man blir i godt humør av. Den ble først laget som kortfilm, og ble gitt ut i bokform (på rim og det hele!) nå i år. Anbefales videre.

kortsagt-mistermjukis

Om forfatteren:
Aleksander Leines Nordaas (f. 1982) er en norsk forfatter og filmskaper. Han har flere filmer på samvittigheten, men er kanskje best kjent for filmen Thale (2012). Filmen ble generelt godt mottatt, og ble blant annet vist på den internasjonale filmfestivalen i Toronto. I tillegg til barneboka Mister Mjukis, som er basert på kortfilmen ved samme navn, har Nordaas skrevet romanen Kadaver.
Wikipedia | hjemmeside