Undertittel: Unfortunate Situations, Flawed Coping Mechanisms, Mayhem, and Other Things That Happened
Sjanger: Humor/tegneserier
Denne utgaven utgitt: 2013
Først utgitt: 2013
Format: Heftet
Oversatt av:
Illustrert av: Allie Brosh
Forlag: Touchstone
ISBN: 9781451666175
Sider: 369
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka: This is a book I wrote. Because I wrote it, I had to figure out what to put on the back cover to explain what it is. I tried to write a long, third-person summary that would imply how great the book is and also sound vaguely authoritative–like maybe someone who isn’t me wrote it–but I soon discovered that I’m not sneaky enough to pull it off convincingly. So I decided to just make a list of things that are in the book:

– Pictures
– Words
– Stories about things that happened to me
– Stories about things that happened to other people because of me
– Eight billion dollars*
– Stories about dogs
– The secret to eternal happiness*

*These are lies. Perhaps I have underestimated my sneakiness!
****

Allie Brosh er en av verdens beste bloggere. «Hæ?» tenker du kanskje nå, etterfulgt av enten «hvem er det?» eller «hvordan vet du det?» Vel, det er mulig jeg tar i litt (jeg synes dog ikke det), men i 2011 ble bloggen hennes, Hyperbole and a Half, kåret til en av de morsomste sidene på nettet av PC World. Bloggen hennes har rundt 400 000 «likes» på Facebook, og flere millioner unike besøkende i måneden. Jeg hadde selv gleden av å oppdage den da hun la ut del 1 av sin skildring av depresjon (del 2 er her), som er noe av det beste jeg har lest om temaet. Noen sinne. Jeg håper at alt som finnes av helsepersonell som kan tenkes å komme i kontakt med deprimerte leser disse to. Dessuten bør alle andre lese innleggene også, for sjansen er stor for at du har depresjon et eller annet sted i omgangskretsen.

Fra Adventures in Depression. Klikk for å komme til innlegget (obligatorisk).

Stilen til Brosh er svært enkel og svært effektiv. Illustrasjonene hennes lages i Paintbrush, og i kombinasjon med tekstene hennes blir de alt fra hysterisk morsomme (type ikke-les-mens-du-er-på-jobb-morsomme) eller nå og da dypt alvorlige (som depresjonsinnleggene), dog presentert på en humoristisk måte, hvor mørkt det nå enn er.

Da jeg oppdaget at boka hun hadde holdt på med en stund plutselig var ute, var jeg ikke i tvil. Den måtte jeg ha. Her har hun samlet noen av klassikerne fra bloggen, og lagt til noe nytt materiale. Og hva kan jeg si… Liker man bloggen hennes, liker man boka. Dette er en gjentagelse av flere av grunnene til at man forelsker seg i talentet hennes til å begynne med, og litt til.

Flere av rutene hennes har utviklet seg til å bli internett-memer. Klikk for å komme til This Is Why I’ll Never Be an Adult (også obligatorisk).

Jeg vet ikke helt hvordan hun har valgt ut hvilke innlegg som får være med og hva som ble forkastet, men jeg savnet for eksempel den fantastisk morsomme The Alot. Når det er sagt, så er det jo ikke sånn at jeg har gått glipp av de innleggene hun ikke tok med, for de ligger jo ute på nettet… Så det er vanskelig å kritisere boka for dette. Om du har lest hele bloggen hennes, har du lest majoriteten av innleggene (eller kapitlene?) før. Gjør det noe? Nei nei nei. Bloggen hennes kan leses fra ende til annen igjen og igjen og igjen uten at man blir lei. Dessuten har enkelte av innleggene blitt bearbeidet og utvidet i boka. Fabelaktig.

En av de to hundene hennes. Klikk for å komme til Dogs Don’t Understand Basic Concepts Like Moving (jepp – også obligatorisk).

Det er noe utrolig komplekst bak alt det enkle. De morsomme skildringene og uraffinerte tegningene. Brosh har samtidig et underliggende alvor i nesten alt hun gjør, også i mange av innleggene som på overflaten får deg til å le til du får pusteproblemer. Hun tar vanligvis seg selv og sitt eget liv som utgangspunkt, men ofte glimter hun til med skildringer de fleste kan kjenne seg igjen i. Hun fremstår som en person med mye innsikt og stor forståelse for mennesker. Også klarer hun å gjøre det på en hysterisk morsom måte. What’s not to LOVE?!

Ja, du gjettet riktig. Jeg anbefaler den videre. Om du ikke vil ha boka, så bør du i alle fall sjekke bloggen hennes. Nå.

kortsagt-hyperbole

Om forfatteren:

Foto: Sarah Henderson

Allie Brosh er en amerikansk blogger som har gjort stor suksess med den prisvinnende bloggen Hyperbole and a Half. Denne ble, i følge hennes selv, startet som et ledd av prokrastineringen hennes mens hun egentlig skulle studere til eksamen i 2009. Hun bor i Bend i Oregon sammen med sin forlovede, Duncan, to hunder (også kjent som Simple Dog og Helper Dog) og seks rotter.
Facebook | Twitter | goodreads