Årets nye bildebøker omtaler både skilsmisse, død, depresjon og tortur. Det skriv Dagbladet i ein artikkel.

«Flere av årets bildebøker tar opp ubehagelige tema, som bryter med forventningene mange har til bildebøker som noe hyggelig og trygt.  Gro Dahle har sammen med datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus laget en svært realistisk bildebok om et barn i skilsmissekonflikt, med kraftige virkemidler og krigsmetaforer.  (…) Familievernkontoret foreslo tematikken, og krigsmetaforene er barnas egne ord. (…)

Blant årets nye bildebøker finner vi også «Førstemamma på Mars» av Gyrid Axe Øvsteng og Per Ragnar Møkleby, en sår fortelling om ei lita jente som nekter å ta innover seg at mora er alvorlig syk og innlagt på sykehus. I stedet dikter hun opp ting mora kanskje gjør isteden — som å bli den første mammaen på Mars.   Marit Lajord og Line Halsnes har laget bildeboka «Olava og bestefar», som handler om ei jente som opplever at bestefaren, en viktig person i livet hennes, dør. Og Martine Grandes debutbok «Kakerlakken med den stygge frakken … og hovudet fullt av triste tankar» handler om depresjon. »

Heile artikkelen kan du lesa på dagbladet.no