I denne intervjuserien ser vi nærmere på selve skriveprosessen, håndverket, arbeidet. Vi spør drevne, dyktige forfattere hvordan de tenker omkring dette, og forsøker også å lirke ut av dem et skrivetips eller fem. Denne uka: Hans Petter Laberg.

Av Elen Betanzo

Hvordan ser en god arbeidsdag ut for deg?

9788202417314Jeg kommer hjem fra bibliotekarjobben, og er forhåpentligvis ikke altfor utslitt. Tilbringer litt tid med familien før jeg forsvinner ned på hjemmekontoret. Prokrastinerer så lite som mulig, og skriver ca. 1000 ord.

Har du noen faste arbeidsrutiner?

Ingen andre enn å fyre opp musikken og skrive.

Hvordan ser det ut på arbeidsplassen din?

Det er et 8 kvadratmeters hjemmekontor, bokhyller fulle av bøker, DVD-er i hyller og i stabler på gulvet, utsikt til en åker.

Hva er du helt nødt til å ha rundt deg når du skriver, og hva kan du ikke ha rundt deg?

Jeg må ha musikk rundt meg. Når jeg skriver kan jeg ikke være noe annet sted enn i arbeidsrommet mitt. Der er alt som inspirerer meg. Har forsøkt å låne/leie et rom for noen uker for å kunne skrive, men det fungerte dårlig. Det var ikke det at det jeg skrev var dårlig, det var det at jeg ikke skrev. I det hele tatt.

Hva gjør du når du står fast?

Jeg går opp på kjøkkenet og setter på kaffevannet, og forhåpentligvis løsner det når jeg setter meg til pc-en igjen. Jeg har en skrivemåte som gjør at jeg står fast både titt og ofte. Noen ganger må jeg bare legge teksten fra meg og komme tilbake til den noen uker seinere. Det pleier å hjelpe.
Har måten du jobber på endret seg underveis i forfatterskapet ditt?

Jeg er mye mer disiplinert. Det er det eneste.
Hva er ditt aller beste skrivetips?

Jeg kan ikke gi skrivetips, siden jeg sannsynligvis ikke ville ha fulgt dem selv.
Ingenting annet enn: Ha et mål for hvor langt du skal skrive akkurat denne dagen. Inspirasjonen kommer som oftest etter hvert. Spill god musikk, senk skuldrene, ikke være redd for å skrive dårlig (for det er ikke sikkert at det er så dårlig som man innbiller seg). Ikke drikk for mye kaffe. Unngå sosiale medier.

Tidlegare:

Jobbintervju: Eldrid Johansen:

Jobbintervju: Alf Kjetil Walgermo

Jobbintervju: Mari Moen Holsve

Jobbintervju: Pål Gerhard Olsen

Jobbintervju: Mari Kjetun

Jobbintervju: Atle Hansen

Jobbintervju: Kari Bøge

Jobbintervju: Lars Mæhle