Da jeg i sin tid begynte å skrive på manuset som skulle bli til ungdomsboken «Katakombens hemmelighet», ga jeg meg selv følgende utfordring: Jeg ville skrive en intenst spennende bok – en sånn du knapt kan legge fra deg – samtidig som jeg ville stimulere unge lesere til å reflektere rundt «voksne temaer» som historie, religion, mytologi, semiotikk og okkultisme.

Prisen ble utdelt av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Jeg skriver «voksne temaer» fordi jeg tror at barn og unge er vel så interessert i det esoteriske og hermetiske som vi voksne. Livets store gåter … Hva skjer med oss når vi dør? Finnes det guder?

Men som forfattere flest var jeg usikker på om jeg hadde rett. Hadde jeg truffet? Eller hadde jeg skrevet en bok med temaer som fascinerer meg, men som tenåringer synes er dørgende kjedelig?

Statssekretær Knut Olav Åmås i Kulturdepartementet.

Torsdag fikk jeg svar: Da ble «Katakombens hemmelighet» tildelt ARKs barnebokpris – stemt frem av 10.000 unge lesere fra 5.-, 6.- og 7.-klasse over hele landet.

Å si at jeg er glad, stolt og ydmyk, er ikke å ta i. Å vite at nettopp «Katakombens hemmelighet» ble den utvalgte – i knivskarp konkurranse med fire andre glimrende, nominerte romaner – føles som en stor ære.

Jeg blir ofte spurt hvor forskjellig det er å skrive for unge enn for voksne. Jeg synes det er vanskelig å svare. På én måte er det ingen forskjell i det hele tatt. Men samtidig er det jo sånn at jeg forsøker å skrive litt enklere, velge ord og formuleringer som jeg tror en ung leser lettere vil forstå. Og kanskje skriver jeg mer rett på sak. Mer kronologisk. Men ikke ett eneste sekund forsøker jeg å skrive «ungdommelig». Jeg skriver akkurat slik jeg pleier – men tar vel (bevisst og ubevisst) hensyn til at leserne ikke har lest hundrevis av bøker før.

Prisen ble utdelt av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Kulturdepartementets statssekretær Knut Olav Åmås under en seremoni ledet av Stian Barsnes Simonsen.

Her er noen av begrunnelsene fra dem som stemte på boken:

 • Den er spennende helt fra begynnelsen                                                                     
 • Godt kjent med hovedpersonene i boka                                                                    
 • Løser problemer underveis, før et nytt problem dukker opp                                              
 • Du grubler litt hver gang du legger ifra deg boka, og gleder deg til å starte på igjen
 • Likte godt at det var faktaopplysninger underveis                                                
 • Rett og slett en spennende og god bok for vår aldersgruppe                                           
 • Skulle vært en trilogi…
 • Den er mest spennende.
 • Man klarer ikke å legge fra seg boka når man først har begynt på den.
 • Den passer veldig godt for både gutter og jenter.
 • En fantastisk bok som fanger leseren. 
 • Den er grei å forstå selv om det er mange vanskelige ord.                                         
 • Den er spennende og utrolig bra.                           
 • En fengende bok som holder leseiveren oppe.

Tusen, tusen takk til alle som stemte og til alle som har bidratt med gode råd og innspill slik at boken nådde frem dit den skulle: til leseren. Hipp hurra!

Her er et intervju i Dagsavisen: http://www.dagsavisen.no/kultur/stemt-fram-av-unge-lesere/