Over 7000 bøker ble utgitt i Norge i fjor, i år er det sannsynligvis flere. Bokanmelder Knut Hoem oppsummerer hva som har skjedd i bokåret 2013, inspirert av romanen «1913».

Litteraturkritiker i NRK

Knut Hoem er litteraturkritiker i NRK,
og oppsummerer noen av de største begivenhetene
i bokåret 2013.

Først på nyåret 2013 begynner fjorårets store samtale-emne i Sverige å sive over norskegrensen. Jonas Gardells filmatiserte roman «Torka aldrig tårar utan handskar» ble tv-serie nesten synkront med at romanene med samme navn kom ut.

Er tv-serien den nye romanen?

Snø skal falle over snø som har falt. En oppvakt medarbeider i forlaget Gyldendal oppdaget at en bok om skismøring går som varmt hvetebrød på nett.

I TV-serien «Tørk aldri tårer uten hansker» møter fjernsynsseerne Rasmus (Adam Pålsson), som blir dødssyk av aids, og hans kjæreste Benjamin (Adam Lundgren). Foto: Peter Cedeling/SVT/NRK

I TV-serien «Tørk aldri tårer uten hansker»
møter fjernsynsseerne Rasmus (Adam Pålsson),
som blir dødssyk av aids, og hans kjæreste
Benjamin (Adam Lundgren).
Foto: Peter Cedeling/SVT/NRK

De hanker inn Hans Olav Hamren til et møte, og sørger for at hans selvpubliserte e-bok kan bli hard pakke under treet med samme tittel: «God glid».

På radioen i februar sitter en lytterjury og diskuterer hvem som skal få P2 – lytternes romanpris. Etter hard kniving med romanen «Jeg nekter» av Per Petterson, drar Pedro Carmona-Alvarez inn seieren med romanen «Og været skiftet og det ble sommer og så videre».

På vårlistene er det som alltid sparsomt med norske romaner. Den allsidige litteraturforskeren, skribenten, og tidligere forleggeren Frode Saugestad debuterer med romanen «En ung manns bekjennelser om kjærlighet» Kritikkene er skeptiske, og Saugestad kritiserer kritikerne.

Erlend Loe er ute i samme ærend. I forkant av lanseringen av hans roman «Vareopptelling» sier han til NRKs Bokprogrammet at «Du skal være veldig klar over hva det gjør med andre mennesker, når du velger å sage det ned». Flere kritikere gir Loe svar på tiltale i anmeldelsene.

Bakhodet til Dag Solstad dukker opp på en samtalebok, der tidligere Morgenblad-redaktør Alf van der Hagen sørger for at Solstad snakker i overraskende forståelige setninger.

Ombord på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer har de skutt gullfuglen. Selveste J. M. Coetzee kommer. Han kommer, er like taus og avvisende som fryktet, men åpner seg om dyrevelferd og sykler veldig fort på sykkel sammen med tidsskriftet Bokvennens redaktør Gabriel Vossgraff Moro. I en bakomartikkel i eget tidsskrift forteller Moro at han la seg i hardtrening i uker før Cotzeee skulle komme på besøk.

Samtidig et helt annet sted er lyrikeren Inger Elisabeth Hansen festspilldikter i Bergen, en hendelse som blir så ignorert av riksdekkende medier at det minner om usynliggjøringen romanfiguren Nina Faber opplever i Loes roman.

Da er det et annet trøkk når før Henrik Langeland kommer med ny Wonderboy-roman med tittel «Fyrsten», og når så Jo Nesbø lanserer sin mørke sommerkrim «Politi» er det full utrykning fra alle medier og nattåpent i bokhandelen.

Noen av oss er knapt nok på jobb etter sommeren når høstens store roman dundrer inn, og høster den ene rosende anmeldelsen etter den andre. Roy Jacobsen og hans roman «De usynlige» er elsket av alle helt til Bernhard Ellefsen i Morgenbladet kommer og ødelegger den gode stemningen. – Fortellerstemmen er utidsmessig, skriver han.

Dag Solstad var den eneste romanforfatteren blant de nominerte til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur. Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

Dag Solstad var den eneste romanforfatteren
blant de nominerte til Brageprisen i kategorien
skjønnlitteratur. Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix

Senere skal Dag Solstad utkomme med en roman som mest av alt virker som en fandenivoldsk kommentar til historiske romaner av typen «De usynlige» av Roy Jacobsen.

Den 30. august dør den irske poeten og nobelprisvinneren Seamus Heaney. Ingen i Norge bryr seg. Kultureliten er i hagen til Aschehoug. To relativt unge forfattere tipper at Geir Gulliksen får Aschehougprisen. Det blir kritikerhateren Erlend Loe.

Nikolaj Frobenius kommer med en roman som virker som en fandenivolsk kommentar til selvbiografiske romaner.

Alle trodde høsten skulle tilhøre Roy Jacobsen, men det er Cecilie Enger som stikker av med bokhandlerprisen med en roman med et emne som synes å være litt i vinden: slektsforskning.

Nordisk råds litteraturpris er atter på teve i form av en gallaforestilling. Danskene tar alle prisene, men det er i det minste litt norsk blod i årene på vinneren Kim Leine.

Når Brageprisene skal offentliggjøres er ikke lyrikerne usynliggjorte i det hele tatt. Vinneren Ruth Lillegraven blir til og med intervjuet av NRKs Ole Torp på NRK2.

Ruth Lillegraven fikk Brageprisen 2013, for beste skjønnlitteratur. Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Ruth Lillegraven fikk Brageprisen 2013, for beste skjønnlitteratur. Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Når oktober blir november ser det ut til at Norsk litterær offentlighet skal måtte klare seg nok et år uten et massivt nærvær av Karl Ove Knausgård. Det viser seg å være for optimistisk: En måned senere melder forlaget om at hans essaysamling «Sjelens Amerika» er oppe i det forbløffende opplaget 5000. Også Geir Gulliksen, Vigdis Hjorth, Jan Erik Vold og Jan Kjærstad er essayaktuelle denne høsten.

Er essayet den nye romanen i år?

Doris Lessing dør den 17. november. Mange mente det var i seneste laget at hun fikk Nobelprisen i litteratur i 2007.

Når de første snøfillene faller over landet melder Gyldendal om at de også har fått salget opp på en annen snø-bok: «Femmila. Skisportens mandomsprøve» av Thor Gotaas.

Er snøen den nye veden?

Årets Nobelpris i litteratur gikk til canadiske Alice Munro. Hun blir kalt novellenes mester. Foto: PETER MUHLY / AFP

Årets Nobelpris i litteratur gikk
til canadiske Alice Munro. Hun blir kalt
novellenes mester. Foto: PETER MUHLY / AFP

I Börshuset i Storgatan 2 i Gamla Stan, Stockholm pynter de opp til nobelseremoni for en annen grand old lady. Canadiske Alice Munro kommer til å kaste glans over nobelgallaen nå på onsdag, men bøkene hennes, de blir lest for harde livet, holdt jeg på å si.

I skrivende stund er det fem måneders ventetid på bibliotekene, for hennes siste novellesamling, «Dear life», eller som den heter på norsk, «Bare livet».

Hva har Knut Hoem glemt? Fyll ut i kommentarfeltet nedenfor!