Her kommer årets oppsummering fra meg. Jeg har lest akkurat 40 bøker i år og det er en merkbar nedgang fra i fjor hvor jeg leste 60. Dette er ingen overraskelse – jeg har vært fullt klar over det, og det frustrerer meg litt, men sånn er det bare. Årets morsomme statistiske detalj er at av disse bøkene er 32 skrevet av kvinner og bare 8 av menn. Det er ingen planlagt lesestrategi fra min side, men sånn ble det. 12 av de 41 bøkene er skrevet av norske forfattere, resten fordeler seg på mest England og USA, men med spredte innslag av Tyrkia, Iran, Afghanistan og Sverige/Danmark.

Jeg har flere favoritter innafor ulike sjangere. Det er vanskelig å velge The One Book, for de beste står ikke alene. Av norske forfattere står Furuset av Linn Strømsborg i en særstilling sammen med Kristine Tofte sitt andre bind fra Eirabu. Av klassikere var To Kill a Mockingbird en spesielt god opplevelse. Av litt mer lettbeint drømme-seg-bort bøker kan jeg trekke fram Natasha Solomons The Novel in The Viola. Beste ungdomsbok må være Butterfly av Sonya Hartnett. Jeg har lest en del gode ungdomsbøker skrevet av norske forfattere, men har ikke skrevet om alle. Jeg kan likevel nevne både 1920 av Jon Ewo og Hyperpubertet av Vera Micaelsen som veldig gode ungdomsbøker. En av de beste, kanskje den beste, i år var likevel Neil Gaimans Oceans at The End of the Lane, det var en magisk leseropplevelse. En usannsynlig vakker og velskrevet bok som blander fantasi og realisme med kløkt.

Jeg gleder meg til å lese andres oppsummeringer på blogger rundt omkring. Jeg vil også minne om Bokbloggerprisen 2013 og nominasjonene som må være oss i hende innen 7. januar. Det er bare å nominere!

Godt nytt leseår!