Da har vi så vidt kommet oss over i 2014, og det er på sin plass for meg å oppsummere lese- og bloggeåret som har gått. Dette var året da jeg tok med meg boklasset mitt og flyttet fra 17 til 51 kvm. Det var også året jeg fullførte utdannelsen min (BA i kultur og samfunn + årsenheten i arkivkunnskap) og fikk en midlertidig jobb med kvalitetssikring av kundedata i Tanum-bokklubbene. Jeg har dessuten hatt vanskelig med å finne nok tid til å skrive anmeldelser av alt jeg leser i år, og må håndtere etterslepet nå i januar. Og det var andre året på rad med bokbloggertreff, pluss opplading til Bokbloggerprisen. Det har vært et interessant år, for jeg har gjort et poeng av å huke tak i norske bøker gitt ut i 2013. Dette har jeg tidligere ikke vært så nøye på, men i 2013 har det skjøvet litt rundt på øvrige prioriteringer, som vi skal se litt lenger ned. Men aller først noen grafer over det jeg har lest:

sjanger

Dette er en helt ok fordeling for min del. Omkring 1/3 er sakprosa, resten er skjønnlitteratur. En litt mindre ok fordeling er derimot grafen over nasjonalitet:

nasjonalitet

Makan! Jeg som egentlig er ganske flink til å lese ikke-vestlig litteratur – da spesielt Asia – har lest tonnevis av romaner fra Norge, resten av Europa og ellers USA og Canada. Her går det faktisk an å skylde på at Asiaprosjektet har blitt nedprioritert med tanke på Bokbloggerprisen. Europa-bolken er i hovedsak Storbritannia, men jeg har lest litt forskjellig annet også, deriblant fra Ukraina, Tyskland og Portugal. Men det er ikke til å komme fra at det vestlige har dominert 2013 for min del. Håper på litt mer balanse neste år – fordi litteratur fra langveisfra kan være berikende på en måte kortreiste fortellinger ikke kan.

kjønn

Kjønnsfordelingen overrasket meg også litt. Jeg trodde jeg hadde lest flere kvinner. Men, den gang ei. Her er det omtrent 2/3 menn.

Vi fortsetter videre med lister (det liker vi jo!)

FJORÅRETS…
… beste bøker: Rivers of London av Ben Aaronovitch, The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman, diktsamlingen til Yahya Hassan, Hyperbole and a Half av Allie Brosh,  Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn, Jane Eyre av Charlotte Brontë, Letter to a Christian Nation av Sam Harris, Fugl av Lisa Aisato, Opptegnelser fra et kjellerdyp av Fjodor Dostojevskij. Jeg har lest mange gode bøker i år, men det holder vel å trekke frem disse.
… dårligste bøker: The Goodreads Killer av Dave Franklin, 77 Days in September av Ray Gorham, Geim av Anders de la Motte, Ash av James Herbert, The First Days av Rhiannon Frater, Six Years av Harlan Coben.
største overraskelse: Jeg har blitt litt overrasket over at jeg likte Harlan Coben og James Herbert såpass lite som jeg gjorde. Utover det tror jeg at jeg er ganske vanskelig å overraske. Det var dog en gledelig overraskelse å få hilse på Samantha Shannon da hun var i Oslo.
største skuffelse: Jeg ble dessverre skuffet over Drømmegjengeren av Samantha Shannon. Jeg ser at hun kan, men hun vil for mye på en gang. Håper det blir bedre i de neste bøkene.
vanskeligste/mest utfordrende: Opptegnelser fra et kjellerdyp av Dostojevskij er ikke så veldig lang, men den er veldig innholdsrik. Vet dog ikke om jeg vil kalle den vanskelig. Diktene til Yahya Hassan er utfordrende. Og fullstendig verdt innsatsen.
… største murstein: Fristende å nevne Norsk etymologisk ordbok av Yann De Caprona, med sine 1919 sider, men jeg kan dessverre ikke skryte på meg å ha lest den fra perm til perm. Nestemann på lista blir da Under the Dome av Stephen King, på 880 svært tettpakkede sider.

Og hvordan gikk det så med lesemålene jeg satte på begynnelsen av 2013?
1) Lese minst 100 bøker: Suksess! Eller, det ser ikke sånn ut på har lest-lista mi her, men det er fordi jeg ikke skriver om pensumbøker, som jeg leste noen av om våren. Goodreads kan derimot bekrefte at målet er nådd.
2) Fortsette og/eller fullføre YA-serier jeg har begynt på etterhvert som nye bøker blir gitt ut. Også godkjent. Jeg har lest Light av Michael Grant, Reached av Ally Condie og Ashen Winter av Mike Mullin. Jeg kunne fint ha lest flere, men tre holder til godkjent.
3) Lese minst en sør-amerikansk forfatter: Ikke godkjent.
4) Lese minst en afrikansk forfatter: Ikke godkjent.
5) Minst 20 av bøkene jeg leser skal være «off the shelf», altså bøker jeg kjøpte/fikk/lånte før 2013: Ikke godkjent. Eller, vi sier nesten godkjent, for jeg klarte 15. Skylder på Bokbloggerprisen! :)
6) Lese mer fantasy (YA teller ikke): Denne klarte jeg med glans på tampen av året, ved å lese de tre første Peter Grant-bøkene av Ben Aaronovitch, Dreams and Shadows av C. Robert Cargill og The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman.
7) Fortsette på Asia-prosjektet! Vel, jo. Jeg har bestått. Pupper og egg av Mieko Kawakami, This is Paradise! My North Korean Childhood av Hyok Kang og The Legend of Zelda: Hyrule Historia av Shigeru Miyamoto. Men med glans kan man vel neppe kalle det.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Kan ikke egentlig sette bestått/ikke bestått på denne, for det er et kontinuerlig prosjekt. Jeg har dog vært flink til å holde et øye med pliktfølelsen.

Bokbloggerprisen trampet altså over flere av de andre målene mine. Ikke at det gjør noe. Men det bør jo fungere som inspirasjon til neste år. Bedre planlegging er nøkkelen her, tror jeg.

Nye mål for 2014:
1) Lese minst 100 bøker. Hvorfor gi seg nå?
2) Lese minst 15 norske 2014-bøker. Altså bøker av norske forfattere som blir gitt ut på norsk i 2014. Med tanke på bokbloggerprisen 2015.
3) Lese flere bøker fra Afrika og Sør-Amerika. Fordi jeg leser alt for lite fra noen av disse verdensdelene.
4) Minst 15 av bøkene skal være off the shelf. Dette er et vanskeligere mål enn det ser ut. Når jeg skal kombinere med å lese norske nyutgivelser i tillegg til alle leseeksemplarene som dukker opp og alt det andre som gis ut, har dette vist seg å være en utfordring.
5) Fortsette på Asia-prosjektet. Fordi det er et spennende prosjekt.
6) Lese mer fantasy og science fiction. Gjerne klassikere og/eller mursteiner.
7) Fortsette med den uendelige lista med YA-serier jeg har begynt på. Målet er å fullføre serier der alle bøkene er ute eller kommer ut i 2014.
8) Fortsette å lese og blogge, men begge deler skal være lystbetont. Av samme grunn som før.

Og helt til slutt…

Fjorårets siste shoppingspree:
(fikk £100 i gavekort hos Amazon til jul, hva kan jeg si…)

Jeg gleder meg litt til å hente den pakka der. Tusen takk til alle leserne mine, både de som har fulgt meg fra begynnelsen og de som har kommet til i ettertid. Håper dere alle hadde en fin nyttårsaften, og jeg ønsker dere et fabelaktig 2014 fylt med bøker og leseglede!