Undertittel: Gudinnene og verdens fremtid
Sjanger:
Sakprosa
Først utgitt: 2013
Denne utgaven utgitt: 2013
Format: Heftet
Oversatt av:
Forlag: Sagabok
ISBN: 9788291640730
Sider: 201
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:

Til alle tider har myter formidlet visjoner og skapt indre bilder hos tilhørerne, bilder som springer ut av de store spørsmålene om liv og død. Mytiske bilder kommer ofte i uvanlige og vanskelige former, og i denne boken inviterer forfatterne på en usedvanlig reise og en gjenoppdagelse av Våluspås kraftfulle verdensbilde. Med en inngående gjennomgang av alle diktets 66 strofer utfordrer forfatterne oss til å åpne sinnet og lytte til de mytiske bilder fra vår fjerne fortid, bilder som presist formidler innsikt og dype, menneskelige erfaringer. Boken er også en innføring i gudinner, guder og andre vesener som befolker den norrøne mytologien. Vanligvis forbindes norrøn mytologi med æsene og åsakult, men eldre enn åsatroen var vanekulten – en særegen nordisk form for fruktbarhetsdyrkelse. Forfatterne følger sporene av modergudinnekulten i Voluspå og mener at diktet har røtter helt tilbake til før bronsealderen. Var det en kvinnelig skald som opprinnelig formet Voluspå?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Voluspå er en personlig favoritt fra den norrøne diktningen. Diktet forteller om, vel, alt: hva som var før verden ble skapt, hvordan den og skapningene på den ble skapt, hendelser som fører til Ragnarok (verdens ende) og hvordan verdens oppstår igjen fra asken. Det er nydelig. Da Sagabok spurte om jeg kunne tenke meg å lese boka, var jeg dermed snar til å si ja. Dette er en analyse av Voluspå, full av tilleggsinformasjon og en masse hjelp til å forstå litt mer uklare passasjer, for eksempel de delene som refererer til andre tekster og myter datidens samfunn hadde kjennskap til. Jeg lærte massevis om diktet, og det er fortsatt en personlig favoritt.

En av tesene forfatterne fremmer med denne boka er at Voluspå på enkelte områder er en videreføring av den eldgamle modergudinnekulten fra før bronsealderen. Forfatterne trekker frem hvor viktige og sterke kvinneskikkelsene er i diktningen, og at spåkvinnen har utrolig mye kunnskap og kan for eksempel tillate seg å erte selveste Odin. Det er noe ikke hvem som helst kan stå komfortabelt nok til å gjøre uten frykt for konsekvenser. Kanskje stikker røttene lengre tilbake enn den norrøne mytologien slik vi husker den. Videre spekuleres det i om selve diktet kan ha vært satt sammen av en eller flere kvinner – i alle fall at det kan være modifisert ved å ha blitt gjenfortalt av kvinner.

Yggdrassil

Selv lar jeg meg lett fascinere av fortellingene som finnes i den norrøne troen, og alle bildene som males i sinnet mitt når jeg leser tekstene. Jeg liker ideen om et verdenstre, og at menneskehetene er skapt av trær. Jeg synes det er svært spennende at forfatterne følger sporene i Voluspå videre bakover i vår historie og setter den inn i en enda eldre sammenheng, og de argumenterer overbevisende for seg – alle er naturligvis ikke enig om alt når det gjelder (litteratur-)historie, men disse forfatterne bidrar med fornuftige poenger. Jeg satte også pris på appendiksen mot slutten, som er stappfull av boktips, ekstra informasjon og selvsagt også fotnotene. Omslaget derimot opplever jeg som rimelig glorete. Men det er kanskje bare meg.

Boken inneholder også veiledning i lesing av diktet, både når det gjelder uttale av den originale teksten (som er trykket ved siden av en moderne oversettelse) og hvor trykk og rytme dukker opp. Jeg satt for meg selv og prøvde å lese originalen høyt (det hørtes unektelig veldig fint ut i mine ører!). Den kan kanskje virke ganske kjedelig ved første øyekast (en diktanalyse i bokform?) men det er den virkelig ikke. Ikke for min del i allefall. Liker du diktet fra før, vil du garantert få glede av Voluspå: Gudinnene og verdens fremtid. Har du ikke noe forhold til det før nå, tror jeg nok at du kommer til å sette pris på det etter å ha lest litt i denne boka.

Hvis du ikke har lest det i det hele tatt, synes jeg du skal sette i gang med å google. Det ligger på nettet i mange forskjellige oversettelser og gjendiktninger. Fantasy-fans vil finne mye kjent.

kortsagt-voluspa

Om forfatterne:
Marit Jerstad har arbeidet med studier og formidling av norrøn mytologi siden tidlig 70-tall. Hun har siden 1980 undervist i norrøn mytologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, først for dramastudenter og deretter som førsteamanuensis for fortellerstudenter. Hun har også i over 40 år vært instruktør på Arjuna Dukketeater på Hovedøya, der de har dramatisert både eventyr og norrøn mytologi. Hun har gjestet en rekke internasjonale festivaler i Europa og USA som profesjonell forteller.
Hjemmeside | forlaget | goodreads

Knut Harris har bakgrunn som filolog og har lang erfaring innen studier av norrøn religion og det norrøne språket. Han har i en årrekke fortalt eventyr og myter, og i tillegg til å jobbe med gjendiktningen av Voluspå holder han på med å gjendikte hele den eldre Edda til Engelsk. Han har også vært assistent for maleren og billedhuggeren Jørleig Uthaug.
goodreads