Sjanger: Samtid/ungdom
Først utgitt: 2014
Denne utgaven utgitt: 2014
Format: Innbundet
Oversatt av:
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202429850
Sider: 143
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Forlaget om boka:
Tarjei Vesaas’ debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik alle tror, men i den to år eldre nabojenta Sofie.
Uten å nærme seg det spekulative, bygger Blatt opp en drivende fortelling om en første kjærlighet med en tilleggsutfordring. Likefullt er dette en universell historie om den gryende kjærlighetens vesen. Og om det faktum at alt man vinner av voksenhet medfører et tap av barndom.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Klara er nesten 12 år. Nesten 12 år og forelska. Ikke i vennen Matias, slik alle tror, men i den litt eldre nabojenta Sofie. Det å være forelska er krevende nok som det er – det at hun plutselig har forelsket seg i ei annen jente mot alles naturlige forventninger gjør saken litt ekstra komplisert. Men forelskelse er forelskelse: intenst, altoppslukende og bittersøtt.

Jeg vet ikke, jeg. Hadde jeg litt for høye forventninger til denne boka? Blatt er en prisvinnende poet. Og forrige gang jeg leste en norsk ungdomsroman om litt sår forelskelse, var det snakk om Brageprisvinneren Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn. Jeg ble rett og slett litt skuffa over Hvis du lyver. Jeg tror jeg forventet mer.

Boka er ganske kort, og den er trykket med ganske stor font, som gjør at den passer godt for uerfarne lesere. Språklig er den svært enkel. I motsetning til for eksempel Så vakker du er, der følelsene praktisk talt dirrer mellom linjene – der mye av følelsene ligger i mellomrommene – så er Hvis du lyver rimelig klar og rett frem. Nesten flatt. Beskrivende, korte setninger som er lette å forstå er standardformatet.

Jeg synes Blatt håndterer temaet på en god måte. Det faktum at det dreier seg om samme kjønn er egentlig irrelevant, forelskelse er forelskelse. Det er bare det at Klara må håndtere forventningene til alle rundt seg også. Hun må håndtere at alle (inkludert Matias) mener at det er Matias hun burde være sammen med. Sofie tør å skille seg ut. Hun er tøff og annerledes. Klara lar seg fascinere, og hun vil være mer som Sofie. Også vil hun at Sofie skal se henne, holde henne i hånda.

Kudos for temaet, og måten det håndteres på – boka finnes ikke spekulativ. Men jeg synes gjennomføringen fremstår som noe enkel. Det ligger ikke så mye mellom linjene. Den kunne vært mer avansert, Blatt kunne ha tillatt seg å utfordre leseren litt mer enn det jeg opplever at han gjør.

kortsagt-hvisdu

Andre bloggere om boka:
Les mye
Beathes bokhylle

Om forfatteren:
Thomas Marco Blatt (f. 1980 i Sør-Korea) er en norsk poet, litteraturkritiker og tidsskriftredaktør. Han debuterte som poet med Slik vil jeg måle opp verden i 2006, og han mottok Tarjej Vesaas’ debutantpris for denne. Han vokste opp i Oslo og på Sørumsand, men bor nå på Jessheim med familie.
Wikipedia | goodreads