fugl

Da er vi i gang!

I forbindelse med Bokbloggerprisen 2013 er Fugletribunalet skrevet av Agnes Ravatn nominert i romanklassen. I dag starter samlesningen av boka, og vi skal rette fokus mot romanen, tematikken og forfatteren i måneden som kommer. Mange godbiter i vente! På Norske Bokbloggere sin nettside kan du lenke inn din omtale av boka, enten du leser denne måneden, eller hvis du har lest og skrevet om boka tidligere.

Forfatteren er fra Rogaland, og er pur ung; født i 1983. Fugletribunalet er hennes andre roman. Hun debuterte i 2007 med romanen Veke 53. I tillegg har hun skrevet flere essaysamlinger, og hun er fast spaltist i Dag og Tid, samt Dagbladet.

Fugletribunalet er en roman om skam, skyld og soning. Den har blitt svært godt mottatt av lesere og kritikere. «Stilsterkt og flott fortalt om to ruskete sjeler under samme tak,» skriver Maria Årolilja fra Adresseavisa. «Romanen sitter igjen som en elektrisk ladning under huden,» skriver Thea Urdal i Dagsavisen. «Avslutningen slår bokstavelig talt kloa i deg,” mener Cathrine Krøger i Dagbladet, og Bernhard Ellefsen i Morgenbladet skriver: «Vi venter liksom på at noen skal smelle til henne i bakhodet med et frossent lammelår,» og sikter til hovedpersonen i boka, og ikke forfatteren.
Vel, hvis du ikke var nysgjerrig på boka på forhånd, så ble du det vel nå?

Foto: Agnes Brun

Foto: Agnes Brun

Samlaget presenterer boka på denne måten:

TV-programleiaren Allis Hagtorn forlèt mann og jobb etter ei offentleg sexskandale og byrjar som hushjelp for Sigurd Bagge, ein mann i førtiåra. Ho skal servere han tre måltid dagleg, halde orden i hagen og elles la han vere i fred. Allis går frå å vere på alles lepper til å bli heilt anonym. Til å begynne med omfamnar Allis den nye situasjonen som ei mulegheit til å starte på ny, men det tar ikkje lang tid før fascinasjonen for Sigurd Bagge dominerer livet hennar. Etter kvart som dei kjem nærare kvarandre, blir det avgjerande spørsmålet: Kven er Sigurd Bagge, og kva vil han med Allis?

I eit avsidesliggande hus ved havet har to menneske søkt eksil. Begge har ein løyndom og eit ønske om å sone. Den eine ber på skam, den andre skuld. Kva må til for å kunne starte på ny?

Fugletribunalet har vunnet P2-lytternes romanpris.