Siden Amazon lanserte ebok-singler i 2011, har det digitale litterære kortformatet spredd seg. Ebok.no skryter på seg at de er først ute her til lands. Det stemmer ikke, men mye mulig vil den heldigitale bokhandelen bidra til å skyte fart i salget av boksingler i Norge.

Boksingler har blitt en del av det litterære landskapet også i Norge, det har blitt en seksjon hos ebokhandlere, flere har blitt vant til å si ordet på norsk og laster ned kort-tekster. Det ingen visste hva var for et par-tre år siden med unntak av en engere krets digitale frontløpere, er nå en selvfølge i enhver elektronisk bokhandel med respekt for seg selv.

Plot

Ebok.no formidler nå artikler fra magasinet Plot, og det er en ny måte å tenke bokhandel på, dermed legger de seg ut i konkurranse om leserne sammen med avisenes magasinartikler som er til salgs i forskjellige formater, VG+ for eksempel.

Denne digitale bokhandelen har nå en egen seksjon for singler. Først kom novellene, Tore Renbergs «Familien Helgevoll fra Storhaug» for eksempel. Vi finner også historier av Merete Lindstrøm og Håvard Syvertsen.

Like kommersielt smart som kreativt er det at kortkrim presenteres spesielt, med noveller av kjente forfattere som Hans Olav Lahlum og Fredrik Skagen.

DexysMen Ebok.no er ikke først ute, langt i fra, faktisk. Gyldendal forlag lanserte allerede i 2011 digitale korttekster i mobilappen Kortlest, der blant annet Lydspor-serien forlaget laget i samarbeid med Vinduet ble publisert parallelt i app og ebokhandel. Dette var et oppfinnsomt grep i forlagsverden, hvor Susanne Sundfør skrev turnédagbok, Frode Grytten skrev om bandet Dexy´s Midnight Runners og Martin Bjørnsersen skrev konsertanmeldelsesboka «Terningkast Ultra».

Tekstene er fremdeles i ebokhandel, men appen ble lagt ned.
– Ja, det var synd, skriver Harald Fougner, redaksjonssjef for digitale utgivelser i Gyldendal i en samtale med NRKbok på Twitter. – Den var jo et hjertebarn. Men det var veldig mye jobb og kostnader forbundet med den og for lite lesing.

Innovasjonen har sin pris, det vil si: Den koster. Men forlaget har absolutt ikke gitt opp.
– Nå satser vi på å utvikle bedre formater og bedre distribusjon sånn at vi kan få ut slikt sammensatt inhold i bokhandelen.

Har dere konkrete planer om litterære singler på gang?

– Vi gir jo ut noveller også (som alle andre) og så er det noen andre prosjekter som ligner, svarer Fougner.
– Vi jobber også med poesifilm av enkeltdikt, sammen med Gasspedal Animert. Men vi kommer nok til å gi dem ut samlet. Men, det hadde jo egentlig vært fint med flere Lydspor. Jeg har jo også trua på berikede eboksingler, der man kan bruker soundbites og sånn.
(Her hektes Vinduet-redaktør Audun Vinger på Twittersamtalen og bekrefter at det er en god idé. De får også heiarop fra andre brukere, så her kan det være det skjer noe.)

– Det som inspirerte meg i sin tid var det amerikansk forlaget Byliner, som gjør veldig fine ting, utdyper Fougner.
– Blant annet har de samarbeid med ekstremt kule Public Radio International som blant annet gir ut programmet This American Life.

Stadig flere noveller er å se digitalt, som Fougner sier. Og etterhvert som det har blitt enklere å publisere i e-format, utvides også tilbudet. Forlaget Trolltekst la ut flere boksingler i fjor, blant annet essayet Oppdra folket av Bjørn Stærk om Sverige og den manglende debattkulturen der.
«Vi har tro på konseptet», skriver forlegger Nils Gullak Horvei i bloggposten «Hvorfor e-boksingler?. «Analogien til fortidens vinylsingler er åpenbar. Noen av de engelskspråklige e-boksinglene har hatt et eventyrlig salg.»

OmslagToje

Nå lanserer Trolltekst et spennende digitalt korttekst-prosjekt, Jernburet – en føljetong av Asle Toje, som umiddelbart vakte interesse blant NRKboks kritikere.

Du kaller dette prosjektet for en «serieføljetong», hva er det, Nils Horvei?

– Det er altså planlagt i fem utgivelser med to tekster i hver som vi kaller a- og b-side, som en dublett. Serien er ment å å gi aktuelle riss av Europas noe dystopiske tilstand etter finanskrisa. Det handler ikke bare om arbeidsledighet og økonomi, men også om en identitetskrise kulturelt i en tid der barnefødslene synker dramatisk i mange europeiske land, og hvor den utenlandske andelen av befolkningen stiger raskt.

Er hele serien klar eller lages den episodevis?

– Det konkrete innholdet i de resterende singlene er ennå ikke klart. Det eneste vi vet er at neste utgivelse som kommer om en drøy måned vil innholde en a-side med et intervju med Thilo Sarrazin og at b-siden vil være en reisebeskrivelse fra Ungarn. Forøvrig har vi som bonus med lydfiler der Asle Toje selv leser tekstene.

Boksingelbølgen har sogar et anstrøk av papir. Flamme forlag står bak kultfenomenet Singelklubben, som sendes ut til medlemmer (ikke abonnenter) i posten like etter at de er stiftet sammen på bakrommet. Første utgivelse kom i 2008 og for eksempel er Nils-Øivind Haagensen sa (jeg er i himmelen når jeg ser deg glad), et 12 siders dikt, utsolgt for lenge siden og finnes bare i enkelte velassorterte papirbokhandlere.

f41