Bidragsyterne i antologien Kampklar er alle profilerte norske barne- og ungdomsbokforfattere, hvorav de fleste har hatt en tidligere karriere som fotballspillere – i hovedsak på aldersbestemte lag.
11 forfattere, derav 9 menn, 2 noveller omhandler jentefotballspillere. (Hvorav én skrevet av en mannlig forfatter og én av en kvinnelig for dem som lurer.) Så kjønnsbalansen er vel ikke akkurat imponerende uten at jeg skal gjøre noe STORT nummer av det, men det bør jo nevnes.
Ikke til å unngå handler noen av novellene om overambisiøse fedre på avkommets vegne, noen av hovedpersonene er ambivalente til fotballen og tre slutter. To av personene er lesbiske/ homofile og Endre Lund Eriksen lar sin homofobe hovedperson få sin velfortjente straff. Det er fint hvis lesbiske/ homofile nå etter hvert får en mer naturlig plass i barne- og ungdomsbøkene, la oss håpe at dette er en trend som er kommet for å bli. Handlinga i de fleste av novellene er fra bygda.
Bilde av en landsens fotballbane tatt for noen år siden. Fra ei bygd som så vidt jeg veit – i hvert fall ikke til nå – har fostret noen kjente fotballspillere. Men aldri for seint. |
Novellene holder jevnt over god kvalitet, jeg vil framheve disse:
Lars Mæhle skriver en tett og spennende fortelling litt ala Dagermans ”Att döda ett barn”. Synsvinkelen skifter mellom tre gutter, to på hvert sitt fotballag som skal ha kamp samme dag og en 18 – åring som nettopp har fått lappen. Novellen heter Sol og skygge, temperaturen er like under null, og der sola ikke kommer til er det et lite islag på veien. Og resten kan dere vel tenke dere til sjæl. Det går som det må.
Jeg likte også godt Brynjulf Jung Tjønns lille fortelling Kamerater, hvor hovedpersonen oppdager helt nye følelser hos seg selv og begynner å se på bestekameraten med nye øyne.
Hovedpersonen i Ragnfrid Trohaugs novelle Ulven med lua handler om ei jente som er et stort fotballtalent, men som ikke makter å spille på lag. Med et intenst og kreativt språk viser forfatteren oss ei dedikert og aggressiv jente som gir faen i hva omgivelsene og dommeren i særdeleshet mener.
Aller best likte jeg novellen Innbyttaren av Alf Kjetil Walgermo, en fortelling med mye varme. Hovedpersonen er litt i sin egen verden og han er umoden for alderen. Sammen med resten av G 14 – laget reiser han til Oslo for å bli med i Norway Cup, en begivenhet han har store forventninger til. Hans lojalitet mot laget er grenseløs, selv om han er av dem som får minst spilletid. Men når treneren glemmer å la ham komme innpå blir ikke dette tatt nådig opp, verken blant de voksne eller av medspillere. Forfatteren lar også vår mann få en liten oppreisning på banen.
Så over til 1000-kronersspørsmålet. Er dette boka som skal få fotballinteresserte gutter som ikke liker bøker til å lese? I hvert fall vel verdt et forsøk.